Toni Greblă o avertizează pe Kovesi. ”Vor fi 5-6-30 mii de procurori” 1
Justiție

Toni Greblă o avertizează pe Kovesi. ”Vor fi 5-6-30 mii de procurori”

După ce zilele trecute declara că o posibilă candidatură a Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European este „prematură şi nepotrivită”, secretarul general al Guvernului Toni Greblă, aflat astăzi la ÎCCJ, spune că procurorii vor fi desemnați de o entitate națională să candideze pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

„Pe de altă parte, nu cred că va fi o procedură deschisă. Adică fiecare procuror din Europa poate să depună o candidatură și atunci cineva va selecta din 5 -6-30 de mii de procurori. Procurorii vor fi desemnați de o entitate națională să candideze pentru acest post”, a spus Toni Greblă luni, la sediul ÎCCJ.

În spaţiul public au apărut informaţii că fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, va candida pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.