Tudorel Toader, cel mai controversat ministru al Justiției a câștigat 168.000 de euro în anul 2018
Justiție

Ce ascunde Tudorel Toader prin modificarea Legilor Justiției. Dosare de mare Corupție pot fi Blocate. Dragnea scapă de judecătorii care-l vor la închisoare

Ce ascunde Tudorel Toader prin modificarea Legilor Justiției. Dosare de mare Corupție pot fi Blocate. Dragnea scapă de judecătorii care-l vor la închisoare

A fost adoptată OUG de modificare a legilor justiției tocmai modificate prin Lege. Fostul judecător al CMS Cristi Dănileț explică ce se ascunde în graba Guvernului de a adopta acest act normativ.

1. Ministrul nu este eliminat din procedura de numire a înalților procurori, cum au cerut magistrații și Comisia de la Veneția. Ci va face interviuri transmise public.
2. Se mărește vechimea necesară pentru a ocupă funcții de conducere și funcții de execuție la DNA și DIICOT. Ceea ce contrazice legea tocmai aprobată de Parlament. Va înceta insă mandatul procurorilor DNA și DIICOT care nu mai îndeplinesc condițiile din OUG, deși la dată numirii le îndeplineau potrivit legii vechi. Asta e dubios tare, practic niște procurori care au acum dosare vor fi înlăturați din anchete!

Un preot a mers la mama JUDECĂTORULUI Cristi Danileț: „Dacă nu mergeți la referendum, homosexualii vă iau copiii”
3. Statul se poate regresa împotriva magistratului care a acționat cu rea-credință sau gravă neglijență și a produs o pagubă. Pentru acest lucru trebuie făcută o verificare de Inspecție, iar rezultatul poate fi contestat la Tribunal. Asta e bine.
4. Procurorii pot fi revocați din cadrul DNA și DIICOT dacă nu își îndeplinesc atribuțiile în mod corespunzător sau dacă sunt sancționați disciplinar. Asta e bine.
5. Reprezentanții societății civile participă doar la lucrările Plenului și acolo au drept de vot. Așa era și până acum.
6. Acțiunea disciplinară împotriva magistraților poate fi exercitată și de ministrul justiției. Păi…o astfel de prevedere fusese introdusă de Parlament în lege în anul 2012, legea publicată azi în MO tocmai a eliminat-o, iar Guvernul tocmai o reintroduce. Curat neconstituțional!
7. S-a recreat o procedură de revocare a membrilor CSM creată prin lege acum câteva săptămâni.Curat neconstituțional!
8. Se amână prevederea cu interzicerea detașării magistraților în funcții de demnitate publică și în instituțiile UE. Aici se eludează o decizie a CCR care fixează incompatibilitățile magistraților.
9. Se amână dispozițiile cu privire la pensionarea anticipată a magistraților”, spune Dănileț.

Odată adoptată OUG, procuroarea Alexendra Lăncrănjan ar putea fi scoasă din Dosarul Tel Drum pe care instrumentează, întrucât are doar 8 ani vechime și nu 10 cum se stipulează în Ordonanța Guvernului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.