RĂZBOIUL RECE se mută în Venezuela: Nicolas Maduro primește sprijinul armatei și al lui Vladimir Putin
Externe

RĂZBOIUL RECE se mută în Venezuela: Nicolas Maduro primește sprijinul armatei și al lui Vladimir Putin

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a primit joi sprijinul armatei pentru contracararea susținerii internaționale pentru șeful Parlamentului, Juan Guaido, autoproclamat cu o zi în urmă „președinte” interimar și imediat recunoscut de Statele Unite și aliații săi în regiune, scrie AFP. Un semnal important a venit și din partea lui Vladimir Putin, care a discutat telefonic cu Maduro și căruia i-a transmis „susținerea” sa în fața unei „crize provocate din exterior” – aluzia fiind facută la adresa SUA.
Într-o convorbire telefonică, Vladimir Putin „a exprimat susținerea sa față de autoritățile legitime din Venezuela, în condițiile unei agravări a unei crize politice, provocată din exterior”, a precizat Kremlinul, într-un comunicat.

În cursul dimineții, președintele turc Tayyip Erdogan l-a sunat pe Maduro și s-a oferit să-l ajute. ”Președintele nostru a sunat, a oferit sprijinul nostru președintelui venezuelan Nicolas Maduro și i-a spus: ‘Fratele meu Maduro! Fii tare, suntem alături de tine’!”, a spus un purtător de cuvânt al lui Erdogan.

Pe de altă parte, ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, a acuzat joi, într-o conferință de presă, unde a apărut alături de structura de comandă militară, o „lovitură de stat” din partea președintelui Parlamentului

„Alertez poporul din Venezuela că o lovitură de stat este condusă împotriva instituțiilor, împotriva democrației, împotriva Constituției noastre, împotriva președintelui Nicolas Maduro, președintele nostru legitim”, a spus ministrul.

Opt generali care comandă regiunile strategice ale țării au anunțat „loialitatea și subordonarea absolută” față de președinte, în mesaje difuzate de televiziunea de stat.

„Loiali întotdeauna, niciodată trădători”, au spus unii dintre ei, în alocuțiunea în care nu au existat să facă aluzie la fostul președinte socialist Hugo Chavez (1999-2013). Luni, o scurtă tentativă de revoltă a unui grup de militari a fost reprimată rapid.

China, Cuba și Mexicul și-au exprimat și ele sprijinul pentru Nicolas Maduro.

La rândul său, Juan Guaido, care se afla joi „la adăpost” într-un loc care nu a fost precizat, potrivit unei surse din opoziție, a continuat să primească sprijinul din partea liderilor din America și din Uniunea Europeană, printre care premierul spaniol Pedro Sanchez. Londra a afirmat prin ministrul său de externe Jeremy Hunt că Maduro „nu este liderul legitim al Venezuelei”.

Miercuri, în fața a zeci de mii de partizani ai opoziției, Juan Guaido, 35 de ani, s-a autoproclamat „președinte în exercițiu al țării”, pentru instalarea unui „guvern de tranziție” care să organizeze „alegeri libere”.

Președintele american Donald Trump a fost primul care l-a recunoscut drept președinte interimar, urmat de zece țări din America Latină și de Canada. UE a cerut alegeri libere.

Papa Francisc „sprijină toate eforturile care vizează ca alte suferințe” să nu afecteze oamenii din Venezuela, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Vaticanului, italianul Alessandro Gisotti, fără a exprima însă susținerea pentru o parte sau alta.
Statele Unite au cerut o reuniune de urgență, sâmbătă, a Consiliului de Securitate pentru situația din Venezuela, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.