Parlamentul European și Consiliul negociază voturile pentru Directiva Europeană
Externe

Parlamentul European și Consiliul negociază miercuri voturile pentru Directiva Europeană

Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală, cunoscută și drept Directiva Copyright, a stârnit animozități și a împărțit creatorii de conținut în două tabere, pro și contra, iar miercuri, 13 decembrie 2018, va intra pe masa negocierilor dintre Parlament și Consiliu.

Ajunsă în penultima fază – în primul trimestru al anului 2019 se va acorda votul final din partea Parlamentului European, principalele teme de discuție rămân controversatele articole 3, 11 și 13 din proiect.

Dacă va trece de faza negocierilor în forma actuală și cu propunere de ratificare, iar la votul final va primi aviz pozitiv, atunci sarcina de a veghea asupra conținutului încărcat de utilizatori și respectarea dispozițiilor Directivei Copyright va reveni atât utilizatorilor cu roluri de administrator și moderator, precum și unor departamente special înființate în cadrul companiilor furnizoare de servicii din mediul online.

Cele trei articole care și-au atras critici publice propun, în esență, restricționarea extragerii textelor și a datelor din online la organismele de cercetare exclusive în scopuri de cercetare științifică (articolul 3) și protejarea drepturilor de autor pentru creatorii de conținut. Asimilate organismelor de cercetare sunt și instituțiile de presă (articolul 11), pentru acestea aplicându-se dispozițiile cu obligațiile și drepturile menționate în articolele 2 și 3 din Directiva Copyright. Furnizorii de servicii din online care stochează cantități mari de opere și alte obiecte protejate încărcate de utilizatori au obligația de a institui mecanisme de protecție și despăgubiri prin care să garanteze funcționarea și aplicabilitatea directive la nivelul Uniunii Europene (articolul 13).

Ambiguitatea legiuitorului european cu privire la aceste situații, precum și elaborarea generală a proiectului, au condus la segregarea societății informaționale în două tabere.

Propunerea de a limita participarea activă a utilizatorilor în beneficiul conglomeratelor media a fost realizată de Günther Hermann Oettinger – europarlamentar din partea creștin-democraților germani, în 2016. În prezent, principalul raportor și susținător al proiectului Directivei Copyright în Parlamentul European este creștin-democratul german Alex Voss.

Proiectul este susținut public de 84 de Organizații pentru muzică și media europene, între care Associated Press, Agence France Presse, Universal Music Group și Warner Music Group, precum și personalități ca Sir Paul McCartney, José Plácido Domingo Embil, Mike Leigh sau Jimmy Wales (fondator Wikipedia).

În tabăra celor care se opun formei actuale a proiectului directivei regăsim giganții societății informaționale (între aceștia sunt membrii Computer Communications Industry Association din Silicon Valley ca Youtube, Facebook, eBay, Amazon, Google, Netflix), pe fondatorul World Wide Web Tim Berners-Lee, raportorul ONU pentru libertatea de exprimare David Kaye, dar și creatori de conținut notorii precum PewDiePie, Craig Thompson și Philip de Franco. Principalele critici aduse Directivei Copyright se referă la favorizarea dezvoltării unui mediu online excesiv instituționalizat, a unei cenzuri mascate și a limitării activității desfășurate de creatorii de conținut independenți.

În mediul online, proiectul a generat două hashtaguri virale: #article13 – principalul articol contestat de membrii ai societății informaționale, și #saveyourinternet – sloganul sub care se raliază criticii și opozanții proiectului directive pentru drepturi de autor.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.