Alertă! Macron chemat în Parlamentul francez. Stânga are moțiunea de cenzură regătită. 1
Externe

Alertă! Macron chemat în Parlamentul francez. Stânga are moțiunea de cenzură regătită.

Președintele Parlamentului francez, Richard Ferrand, a anunțat că luni, 10 decembrie 2018, Emmanuel Macron este așteptat în Parlament pentru a justifica situația actuală a Franței în fața protestatarilor și a opoziției. Cum valul de neîncredere în Macron crește continuu, stânga franceză pregătește o mutare șoc: moțiune de cenzură împotriva Președintelui Franței.

În vreme ce tensiunile din Franța ating un nou apex, Richard Ferrand a anunțat că „președintele, lucid de context și de situație”, a decis să aștepte înainte de a lua cuvântul, opoziției și protestatarilor.

Încrederea în Macron și în Edouard Phillipe, Prim-Ministrul Franței, este în declin. Cota de popularitate și încredere a ajuns la 23% și, respectiv, 26%. În acest context, stânga franceză pregătește inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului și a Președintelui Emmanuel Macron. Un prim pas va fi făcut luni, 10 decembrie, când va fi supusă votului Parlamentului o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, a scris pe Twitter: „Am decis să lucrăm împreună pentru un vot de neîncredere [guvernului] lunea viitoare (10 decembrie). În următoarele zile, vom căuta să creștem numărul de semnatari. Trebuie să arătăm că sunt posibile și alte căi. ”

Sâmbătă, 8 decembrie, în Franța sunt așteptate noi manifestări ale „vestelor verzi”.

Pentru a evita producerea de pagube – precum a fost distrugerea parțială a Arcului de Triumf, un dispozitiv „extraordinar”, 89000 de membrii ai forțelor de ordine, a fost pregătit să întâmpine manifestanții. Din aceștia 8000 vor fi dispuși în Paris, unde se vor aduna cele mai multe „veste galbene”, alături de blindate ale jandarmeriei franceze.

În Paris și Bordeaux, mai multe obiective turistice și spații publice vor fi închise. De asemenea, alerte cu recomandări pentru cetățeni și turiști au fost emise în toate orașele unde vor avea loc manifestații.

Cum, în Franța, tensiunile în creștere dintre Președinte și „vestele galbene” sunt în creștere, este de așteptat ca la succesiunea lui Macron, dacă moțiunea trece de Parlament, să vină unul dintre generalii armatei franceze. Astfel, marele câștigător al recentelor evenimente pare a fi dreapta franceză, afirmă fostul europarlamentar al Verzilor Daniel Cohn-Bendit

Acesta a declarat pentru Euronews: „Istoria ne-a arătat că o astfel de criză, o criză socială – o situație identică era în Germania în anii ’30, era o mare criză și o șomaj mare, iar comuniștii credeau că va merge spre stânga, va merge spre socialism. Nu a făcut-o.cNiciodată, niciodată, astfel de crize sociale nu merg în stânga. Mereu merg spre dreapta. Și uite, care a fost prima propunere politică a multor oameni care vorbeau pentru manifestanți? Ei cer ca generalul Pierre de Villiers să devină președinte francez.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.