15 februarie- Ziua Internațională a Republicii Serbia
Externe

15 februarie- Ziua Internațională a Republicii Serbia

Deputatul Teiș Alina, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și membru în Comisia pentru egalitate de șanse între bărbați amintește de ziua internațională a Republicii Serbia.

În fiecare an, pe data de 15 februarie, este sărbătorită ziua internațională a țării vecine, una dintre cele mai vechi țări din Balcani. Ziua de 15 februarie a fost aleasă prin hotărârea Adunării Naţionale, luată în memoria adoptării în 1835 a primei constituţii a Serbiei, aşa numita „Constituţia de Ziua Întâmpinării”.

Pe 15 februarie, ne amintim de toate motivele care fac din această țară una demnă de vizitat. Situată în partea Centrală a Peninsulei Balcanice, Republica Serbia are peisaje deosebite și monumente istorice prețioase. În plus, a dat lumii o mulțime de personalități.

Anual, în Republica Serbia vin peste un milion de turiști. Iar cel mai vizitat e orașul Belgrad. Mulți români aleg să meargă acolo. Din București sunt 600 de kilometri, iar pentru românii din vestul țării, drumul până acolo este mult mai scurt.

Belgrad, capitala Republicii Serbia, există încă de pe vremea romanilor, din secolul V. Când celţii au construit oraşul l-au numit Oraşul Alb, nume păstrat şi în prezent. Cultura şi arhitectura se îmbină perfect în capitală. Acolo se găseşte cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Biserica Sfântul Sava, care are o înălţime de 134 de metri.

Pe lângă Biserica Sfântul Sava, Republica Serbia mai are o mulțime de lucruri de vizitat, precum: Palatul Regal, Mausoleul lui Josip Broz Tito, Muzeul Aviaţiei, Muzeul Nikola Tesla, Parcul Kalemegdan şi Grădina Zoologică. Alte centre turistice sunt oraşele Nis, Smederevo sau Prizren. De asemenea, țara are și staţiuni balneoclimaterice (Vrnjacka Banja, Soko Banja, Niska Banja) sau pentru practicarea sporturilor de iarnă (în jurul masivelor Kopaonik, Jastrebac, Zlatibor). Un important obiectiv istoric şi turistic este situl antic arheologic Felix-Romuliana.

În ciuda faptului că economia Republicii Serbia s-a confruntat în ultimele decenii ale secolului XX cu sancţiuni economice, cu dezintegrarea Iugoslaviei, economia  îşi revine treptat. Agricultura reprezintă 30% din PIB, industria – 46%, iar serviciile – 24%. În domeniul agricol, Republica Serbia ocupă locuri fruntaşe, mai ales în pomicultură, cereale, plante tehnice. De asemenea, reţeaua de transport este diversificată şi, în bună măsură, modernizată.

Relația dintre România și Republica Serbia este una strânsă. De aici și importanța pe care o dăm zilei de 15 februarie. România şi Republica Serbia au stabilit relaţii diplomatice la 14/26 aprilie 1879, la nivel de legaţie. La 1 ianuarie 1939, relaţiile diplomatice au fost ridicate la nivel de ambasadă. Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 13 mai 1941, însă s-au restabilit la 24 ianuarie 1945, la nivel de reprezentanţă diplomatică, şi ridicate, la 1 martie 1956, la nivel de ambasadă.

După 1989, la nivel prezidenţial, au fost efectuate vizite în România. Președintele Serbiei ne-a vizitat țara, dar și președintele României a mers în Republica Serbia. Schimburile comerciale ale României cu Republica Serbia începând cu anul 2013 au cunoscut o creștere continuă. În Republica Serbia s-au exportat, în principal, produse alimentare, băuturi, tutun, mase plastice, cauciuc şi articole conexe. S-au importat metale comune şi articole metalice; mase plastice şi articole din cauciuc; produse minerale; produse ale industriei chimice; maşini, aparate şi echipamente electrice.

Și în Republica Serbia locuiesc câteva mii de români, cărora le sunt mereu respectate drepturile. La fel cum se întâmplă cu sârbii care trăiesc în România. Așadar, avem multe lucruri în comun cu acestă țară. Avem o relație fructuoasă, de care trebuie să profităm.

            De 15 februarie, îi spunem La mulți ani!” poporului sârb!

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.