Mugur Isărescu merge astăzi în Senat, la ”vânătoarea de ROBOR” a PSD-ului
Economic Politic Social Ultima Ora

RĂZBOI TOTAL: SENATORUL DANIEL ZAMFIR ÎL CHEAMĂ PE ISĂRESCU ÎN AUDIERE PE MOTIV CĂ MĂSLUIEȘTE ROBORUL. BNR: SENATORUL NU ÎNȚELEGE PIAȚA

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR.

Acesta a solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu să prezinte explicaţii şi preşedintele Consiliului Concurenţie şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală.

Senatorul ALDE a explicat mecanismul prin care BNR umflă ROBOR. În acest sens a prezentat documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie.

„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcţie de cotaţiile alese de BNR şi care stabilescă dobândă la care să se imprumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcţie de tranzacţiile între bănci. O să vedeţi ce diferenţă mare există între indicele ROBOR calculat în funcţie de cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotaţie la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bnci. Veţi vedea că atunci când se stabileşte ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veţi constat că dobând e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practic şi prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcţie de tranzacţiile care se fac şi nu în funcţie de cotaţii, pentru că veţi vedea că sunt bănci care cotează intenţionat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a mai explicat Zamfir.

„Dl Zamfir aruncă un lung şir de confuzii şi neclarităţi. Piaţă funcţionează de zeci de ani şi brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înţelege nici piaţă nici nu cunoaşte legea după care funcţionează BNR şi asta e autodescalificant. Impactul BNR asupra pieţei este unul stabilit prin politica monetară însăşi, care e atributul legal al BNR. Dacă are alte întrebaţi legate de piaţă să se adreseze Asociaţiei Pieţelor Financiare care funcţionează pe bază unor prevederi internaţional acceptate, pentru că e piaţa bancară pe care asociaţia o utilizează. Cred că rolul dl Zamfir este doar acela de a creă confuzie. În folosul cui?”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Teoreticienii spun că ROBOR este un indice care se calculeaza printr-o formula nu foarte complicata, clar stabilita, sub monitorizarea  Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si calculata cu ajutorul companiei de informatii financiare Thomson Reuters (companie care exista din 1851 si care calculeaza inclusiv dobanzi de referinta LIBOR si EURIBOR, folosite la nivel mondial).

Mai exact, ROBOR-ul se calculeaza zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor de rata de dobanda pentru lei, utilizate de zece banci mari din Romania, fiind rata de dobanda la care o banca imprumuta lichiditate altor banci. Din calcul se exclud extremele (cea mai mare si cea mai mica rata a dobanzii) pentru a fi cat se poate de relevant acest indice. Astfel putem spune despre ROBOR ca este un pret al banilor in termen de dobanda – un fel de referinta – adica un reper al costului banilor pentru o moneda locala.

Indicele ROBOR se formeaza in functie de cererea si oferta de lichiditati pe piata monetara, pentru diferite perioade de timp, fiind influentat de o serie de factori, printre care mentionam inflatia si asteptarile inflationiste, perceptia de risc investitional, conditiile de lichiditate la momentul respectiv etc.

Da – stim, poate suna complicat. Insa este important sa stii ca ROBOR se determina foarte transparent, reprezinta un pret al banilor si un reper al evolutiei ratelor dobanzilor din piata bancara, fiind calculat si publicat atat pe platforma Thomson Reuters, cat si pe site-ul BNR, intr-un mod clar stabilit si urmarit de catre institutii financiare locale/internationale, de catre autoritati. ROBOR-ul este anuntat de BNR zilnic pe site.

Daca ROBOR creste, este un semnal ca si ratele de dobanda pentru clientii finali (la depozite si la credite) vor creste, iar daca ROBOR scade este un semnal ca ratele de dobanda vor scadea”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.