România a devenit vânător de asteroizi: Ţara noastră participă la misiunea “Don Quijote”
Economic Social Ultima Ora

România a devenit vânător de asteroizi: Ţara noastră participă la misiunea “Don Quijote”

Agenţia Spaţială Română a devenit membru cu drepturi depline al Agenţiei Spaţiale Europene în anul 2007. Printre atribuţiile ţării noastră în această calitate se află şi cea de protejare a Terrei de corpurile cereşti care ar putea lovi Planeta Albastră şi ar putea nimici omenirea.

România a devenit vânător de asteroizi: Ţara noastră participă la misiunea “Don Quijote” 1

Proiectul se numeşte “Don Quijote” şi studiază posibilitatea de a devia un asteroid de pe traictoria sa de coliziune cu Pământul. Misiune “Don Quijote” constă în trimiterea în spaţiu a două sonde către asteroid. Prima se va ciocni, la o viteză foarte mare, de asteroid astfel încât obiectul spaţial să fie deviat. A doua sonda are misiunea de a ţine asteroidul sub observaţie tot timpul.

Sonda proiectil se numeşte Hidalgo, cântăreşte 500 de kilograme şi va lovi asteroidul-ţintă cu o viteza de 10 km pe secundă. Sancho este sonda care va urmări “vânătoarea”, o va filma şi va monitoriza traiectoria ţintei după impact.

O ţinta luată în calcul pentru testarea tehnologiei este asteroidul 99942 Apophis.

Asteroidul Apophis ar putea lovi Terra în anul 2036

România a devenit vânător de asteroizi: Ţara noastră participă la misiunea “Don Quijote” 2

Din calculele astronomilor, asteroidul Apophis urmează să cadă în Pacific, aproape de coasta vestică americană. Impactul va degaja o energie de 100.000 de ori mai mare decât bomba de la Hiroshima, iar valurile tsunami pe care le va provoca, înalte de 17 metri, vor distruge totul pe o suprafaţă cel puţin egală cu cea a Franţei.

Numele asteroidului vine din mitologia egipteană, unde reprezenta monstrul întunericului etern. Scopul monstrului este de a distruge lumea. Singurul care îl poate învinge este zeul-soare Ra, dar numai după ce săvârşeşte un ritual magic. Acesta constă în desenarea imaginii lui Apophis, colorată în verde, pe o foaie nouă de papirus, închiderea ei într-o cutie pecetluită peste care se suflă de patru ori şi se aruncă în foc.

România a devenit vânător de asteroizi: Ţara noastră participă la misiunea “Don Quijote” 3

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.