Parlamentul României a primit un studiu straniu: „Roşia Montană va deveni un deşert de 700 de kilometri pătraţi”
Economic Social Ultima Ora

Parlamentul României a primit un studiu straniu: „Roşia Montană va deveni un deşert de 700 de kilometri pătraţi”

Plecând de la datele oferite de Gold Corporaţion privind proiectul Roşia Montană, inginerul minier Septimiu Seiceanu a făcut un studiu conform căruia detonările din cariere vor produce cutremure de 3 grade odată la două zile, timp de 15 ani. Mai mult, ce nu va dărâma dinamita, vor otrăvi cele 250.000 de tone de cianură tehnologică.

Datele tehnice ale proiectului de la Roşia Montană, conform site-ului Gold Corporation sunt clare. Timp de 14 ani, în patru cariere – deci nu mine – se va dizloca o cantitate de 214,9 milioane de tone de rocă care vor fi supuse cianurării pentru a se extrage din ele 314 tone de aur şi 1.480 de tone de argint. Procesul tehnologic va folosi în total 250.000 de tone de cianură de sodiu. La finanlul ciclului tehnologic, sterilul cu cianură de sodiu cianura va fi neutralizată până la concentraţia de 5 – 7 miligrame pe litru după care va fi depozitat în iazuri de decantare. Menţionăm că cianura de sodiu este extrem de toxică, concentraţia de 1,5 miligrame pe kilogram corp fiind letală pentru om, prin efect rapid. Aidcă, cine cade din greşeală în iazul de decantare…

În fine, pe baza datelor mai sus menţionate, inginerul de mine Septimiu Seiceanu, care are peste 50 de ani de activitate în domeniul explorării şi exploatării resurselor minerale, a făcut un calcul privind impactul de mediu care poate rezulta din procesul tehnologic mai sus menţionat.

Cutremur de 3 grade din două în două zile

„În primul rând trebuie să vă spun că, tehnic, un kilogram de dinamită dislocă o tonă de rocă. Pentru 200 de milioane de tone de rocă, nu spun mai mult, va fi nevoie de 200.000 de tone de explozibil. Să zicem că se va lucra 15 ani, nu 14, cum spun ei. Ţinând cont de faptul că nu se va putea lucra în fiecare zi a săptămânii, deoarece materialul dislocat trebuie şi transportat, plus zilele libere, rezultă că nu se va putea dinamita decât 210 de zile pe an, respectiv 3.150 de explodări pe toată perioada. La fiecare explodare se vor folosi 63 de tone de dinamită, pentru a se menţine ritmul de lucru.  Deci, în acea zonă vor exploda 63 de tone de dinamită la fiecare a doua zi, timp de 15 ani, fiecare explozie producând câte un cutremur de suprafaţă de aproximativ 3 grade Richter. Cutremurul de suprafaţă este foarte periculos, deoarece pe o arie mică produce unde laterale care distrug clădirile foarte uşor. Într-un cerc cu raza de 15 kilometri, care cuprinde Abrud, Câmpeni şi alte 7 localităţi mai mici, nu va rămâne nici o clădire întreagă. Iar ca tabloul să fie perfect, 200 de milioane de tone de steril cu o concentraţie mare de cianură de sodiu, adică otravă, vor fi depozitate tot acolo, între munţi, fără placarea versanţilor, astfel că otrava va intra în pânza freatică şi va omorâ tot ce este viu. Peste 15 ani Roşia Montană va deveni un deşert cu o suprafaţă de aproxiamtiv 700 de kilometri părtaţi, de două ori mai mare decât Bucureştiul”, a spus Septimiu Seiceanu.

Inginerul a trimis studiul său la Ministerul Mediului, iar de acolo a primit răspunns că documentaţia a fost trimisă la Parlament.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.