Englezii spun că Brexitul a fost o idee proastă
Englezii spun că Brexitul a fost o idee proastă
Breaking News Economic Externe Ultima Ora

Efectele Brexit. Lovitură pentru muncitorii români din Marea Britanie

Marea Britanie își închide granițele pentru constructorii români și instalatorii polonezi necalificați care nu vorbesc limba engleză. Asta în contextul unei noi legislații care va aduce sfârșitul epocii dominate de forța de muncă ieftină din UE.

Concret, Guvernul britanic a publicat un sistem care are la bază o serie de reguli ce îi vizează pe muncitorii din afara Regatului, informează The Guardian.

Jurnaliștii de la publicația citată au făcut o sinteză a noilor reguli cuprinse în documentul guvernamental.

– Granițele Regatului Unit vor fi închise pentru muncitorii necalificați. Toți migranții vor trebui să vorbească limba engleză.

– Oricine vrea să vină la muncă în Marea Britanie trebuie să aibă o ofertă de muncă care să întrunească pragul salarial de 25.600 de lire sterline. În situația în care este o nevoie acută de forță de muncă, așa cum este cazul asistentelor medicale, va fi acceptat și pragul de 20.480 de lire sterline.

– Accesul muncitorilor care lucrează pe cont propriu va fi blocat. Este cazul constructorilor români și al instalatorilor polonezi.

– Nu vor mai fi acceptate la graniță cărți de identitate din țări precum Franța sau Italia. Măsura este menită să combată fenomenul muncitorilor din afara Uniunii Europene care încearcă să păcălească sistemul, falsificând cărți de identitate sau folosind acte furate.

– Un număr redus de muncitori vor putea să meargă în Marea Britanie fără a avea înainte un loc de muncă asigurat. Este vorba doar de muncitori foarte calificați.

– Se va menține dreptul artiștilor, al muzicienilor și al sportivilor sau al altor persoane din zona divertismentului de a participa la audiții sau spectacole.

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, Guvernul de la Londra vrea să demareze o campanie pentru pregătirea angajatorilor în vederea schimbărilor care se vor produce pe piața muncii începând din ianuarie 2021.

Măsurile anunțate de Executivul britanic au fost întâmpinate cu critici de angajatori, în special în ceea ce privește includerea în rândul muncitorilor necalificați a ospătarilor sau a lucrătorilor din agricultură.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.