Marile companii încep lupta pentru ENERGIE în Mediterană. Secretul ”Bazinului Levantin”, ”primăvara araba” și conflictul din Siria
Economic Exclusiv

Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom

În anul 2007, un grup de parlamentari au depus la Senat un proiect de lege prin care se propunea rezilierea contractului Petrom. Proiectul a fost aprobat de Senat şi se află acum în Camera Deputaţilor. ”Acest contract este ilegal, nu există nici un dubiu în acest sens”, spus unul dintre iniţiatorii proiectului.

Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 1 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 2 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 3 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 4 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 5 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 6 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 7 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 8 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 9 Din categoria ”știați că?”: Senatul a doptat un proiect de lege privind rezilierea privatizări Petrom 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În documentaţia care a însoţit proiectul de lege se subliniază un lucru mai puţin ştiut: ”din cauza faptului că procesul de privatizare al SNP Petrom SA nu a fost unul competitiv, pentru că ceilalţi competitori ai OMV Aktiengesellschaft Austria nu au cunoscut facilităţile pe care urma să le primească această firmă în calitate de cumpărător, iar acestea nu au fost prezenate nici în modelul de conract de vânzare – cumpărare din documentaţia de prezentare a SNP Petrom SA, se poate vorbi de înşelare prin omisiune a celorlalţi competitori şi de favorizare a firmei austriece”.

Consiliul legislativ al Senatului a mers chiar mai departe subliniind că „înşelare prin omisiune” într-un contract economic „este de domeniul nulităţii şi nu al rezilierii”.  Altfel spus, conform Codului Civil, secţiunea a IV-a, acest contract este nul.

În fine, în decembrie 2007 Senatul a adoptat proiectul de lege şi l-a trimis Camerei Deputaţilor.

Comisia pentru politică economică, Comisia pentru buget şi Comisia juridică din Camera Deputaţilor au respins însă proiectul pe motivul că o asemeena lege ar angaja statul la o cheltuială pentru care nu a prezentat sursa de finanţare.

Alfel spus, dacă se anulează contractul,  statul român trebuie să înapoieze societăţii OMV  banii pe care i-a dat în 2004 pentru cumpărarea Petrom SA, adică 669 de milioane de euro, iar statul român să-şi ia înapoi rezervele de petrol şi tot ce deţinea Petrom SA în momentul privatizării. În concluzie, pentru a se anula contractul, statul trebuie să facă mai întâi dovada că are 669 de milioane de euro puşi deoparte pentru acest scop.

”Contractul Petrom este ilegal şi poate fi anulat oricând. Nu mai spun că este şi imoral. În acest moment Camera Deputaţilor doar a blocat demersul Senatului, pentru momentul când va exista voinţa politică de pune în legalitate situaţia rezervelor de petrol ale României”, a mai spus unul inițiatorul demersului.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.