Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul PNR, care aduce României 2, 6 miliarde euro, pentru revitalizarea 3
Economic Ultima Ora

Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul PNR, care aduce României 2, 6 miliarde euro, pentru revitalizarea

Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care aduce României 2,6 miliarde euro pentru revitalizarea economiei, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Comisia Europeană a aprobat în data de 20 octombrie decizia privind autorizarea plăţii primei tranşe de plată a sprijinului nerambursabil şi a primei tranşe de plată a sprijinului sub formă de împrumut pentru România.

În urma acestei decizii, suma primită de ţara noastră va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare sumele din prefinanţare deja primite de România.

„Este un moment prin care se confirmă efortul consolidat la nivel guvernamental, care s-a concretizat în îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate de România pentru ultimul trimestru al anului trecut şi transpuse în reforme de interes major pentru ţara noastră.

Realist vorbind, este doar începutul unui lung drum pe care îl avem în faţă, dar care, dacă vom duce la bun sfârşit aspectele cheie din Plan, va însemna impulsionarea economiei şi generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă consolidarea economiei româneşti”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul PNR, care aduce României 2, 6 miliarde euro, pentru revitalizarea 4

De asemenea, decizia prevede aprobarea primei tranşe a sprijinului sub formă de împrumut, în valoare de 907,669 milioane euro. Suma de 117,997 milioane euro se utilizează pentru lichidarea prefinanţării împrumutului, iar suma de 789,672 milioane euro se acordă României prin plătirea acestei sume în contul bancar indicat în Acordul de împrumut.

Astfel, efectuarea plăţii pentru prima cerere de plată a celor aproximativ 3 miliarde de euro, din care 2,03 miliarde euro, va avea loc în următoarele zile, reprezentând sprijin financiar nerambursabil şi 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut, vor susţine investiţiile şi reformele asumate de România, subliniază reprezentanţii ministerului.

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil şi 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut şi vizează îndeplinirea a 51 de jaloane/ţinte aferente trimestrului I 2022 şi trimestrului II 2022.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.