14 cartiere au rămas fără apă potabilă chiar în ziua de Paște
7 din 10 români beneficiază de sistemul public de alimentare cu apă
Economic Social Ultima Ora

Bucureştenii au plătit 230,48 milioane lei pentru a încălzi râme şi şoboloani! RADET are pierderi pe reţea de 40%

Sistemul de termoficare din București are nevoie urgentă de investiții. Peste trei sferturi din conductele RADET au o vechime de peste 40 de ani și riscă să crape, pe alocuri chiar să explodeze, chiar în această iarnă.

Reţeaua de termoficare din Bucureşti arată ca un şvaiţer, adică e găurită toată. Centralele de termoficare din București își încheie perioada de funcționare în condiții de siguranță, iar peste 75% din rețeaua de apă caldă și de termoficare a Capitalei are o vechime de peste 40 de ani și pierderi de peste 40 la sută, relevă o analiză difuzată, ieri, de compania de consultanță Frames.

„CET-urile din București sunt precum niște bombe cu ceas”, consideră analiștii. Potrivit acestora, cazanele nr. 1 și 2 din CTE Grozăvești termină numărul de ore de funcționare alocat în anul 2020, după care nu vor mai lucra în condiții de siguranță.

Din cauză că sistemul nu a mai văzut investiţii serioase de foarte mult timp, cam de pe vremea lui Ceauşescu, bugetul Regiei de Termoficare este grevat an de an cu sume colosale. Datele prezentate de reprezentanţii RADET arată că din 2011 încoace, se pierde aproxiamtiv un sfert din energia termică trimisă către locuinţe prin reţeaua de termoficare. În 2015, de pildă, pierderile s-au ridicat la aproximativ 230,48 de milioane de lei, bani care s-au pierdut, odată cu căldura, în pământ, să încălzească râme şi şobolani.

Analiza de anul acesta arată că pierderile au crescut la 40% din producía total de agent temic.

Aceste pierderi nu sunt plătite pe factură, dar încarcă bugetul Capitalei, plătit tot de bucureşteni. Menţionăm că Bucureştiul dă mai mult decât primeşte la bugetul de stat, raportul fiind de aproximativ 10/1. Adică la 100 de euro daţi la bugetul de stat într-un an fiscal, bugetul muncipiului primeşte înapoi 10 euro în anul fiscal următor.

În acest moment, necesarul de investiții în sistemul de termoficare al Bucureștiului depășește trei miliarde de euro. Pentru Primărie, aceasta va însemna un efort investițional uriaș, de peste trei ori bugetul anual al Capitalei. Însă, fără aceste investiții, cei peste 1,5 milioane de consumatori branșați la RADET pot rămâne fără apă caldă și căldură.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii