Phenianul a anunțat că nu va relua discuțiile
Coreea de Nord celebrează summitul cu Coreea de Sud: ”o întâlnire istorică”
Uncategorized

Coreea de Nord celebrează summitul cu Coreea de Sud: ”o întâlnire istorică”

Coreea de Nord a celebrat sâmbătă summitul cu Coreea de Sud, spunând că a fost „o întâlnire istorică” ce deschide calea pentru „o nouă eră”, după ce liderii celor două ţări s-au angajat să menţină pacea şi să denuclearizeze peninsula, relatează AFP.

Summitul, care a avut loc vineri în Zona demilitarizată ce separă cele două Corei între liderul nord coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae In, este „o întâlnire istorică ce a deschide o nouă eră pentru reconciliere şi unitate naţională, pace şi prosperitate”, a transmis agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Summitul „a putut fi realizat datorită iubirii ardente a liderului suprem (Kim Jong Un – n.r.) pentru popor şi voinţei sale de autodeterminare”, a precizat KCNA.

Agenţia a difuzat textul integral al ‘Declaraţiei de la Panmunjom’ semnată de Kim şi Moon la sfârşitul întâlnirii. Documentul conţine fraza următoare: „Coreea de Sud şi Coreea de Nord confirmă obiectivul comun de a obţine, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană non-nucleară”.

Timp de ani zile, regimul de la Phenian a afirmat că nu va renunţa niciodată la arma nucleară, în opinia sa indispensabilă pentru a se proteja de o posibilă invazie americană.

Însă acum a propus ca acest lucru să fie obiectul negocierilor în schimbul unor garanţii de securitate, conform Seulului. Kim nu l-a menţionat totuşi public în timpul summitului de vineri.

Într-o altă relatare, KCNA a transmis că cei doi lideri au avut „o discuţie francă şi sinceră” asupra unor chestiuni precum „asigurarea păcii în Peninsula Coreeană şi denuclearizarea peninsulei”.

Cotidianul Rodong Sinmun, organ de presă al partidului unic nord-coreean, a consacrat sâmbătă evenimentului patru dintre paginile sale, publicând 60 de fotografii, dintre care 15 numai pe prima pagină.

În Coreea de Sud, cotidianele de sâmbătă au salutat cu o anumită rezervă summitul intercoreean, evidenţiind absenţa unui angajament ferm şi explicit al Nordului de a renunţa la armamentul său nuclear.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.