Ziua mondială de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor - să nu uităm de vârstnicii noștri
batrani
Ultima Ora Social

Ziua mondială de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor – să nu uităm de vârstnicii noștri

În declarația politică ,,Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor, pe care o vom celebra sâmbătă, 15 iunie, să nu uităm de vârstnicii noștri, acordându-le o atenție sporită prin extinderea politicilor ce vin în sprijinul nevoilor lor pentru o îmbătrânire sănătoasă și pentru evitarea oricărui tip de tratament generator de vulnerabilități la această categorie socială, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, arată că: ,,Vârstnicii, definiți drept acele persoane cu vârsta de 65 de ani sunt din ce în ce mai numeroși la nivel mondial, în 2017, aproape o cincime (19%) din populația UE avea vârsta de 65 ani sau mai mult. În România, ponderea persoanelor cu vârstă peste 65 de ani a crescut din 2007 până în 2017 cu 3,1 %. Toate aceste cifre nu fac altceva decât să arate o îmbătrânire accelerată a populației europene, la care se adaugă o scădere a natalității și o creștere substanțială a speranței de viață, odată cu avansarea medicinei și modernizarea tratamentelor din domeniu”.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Numărul persoanelor pensionate este din ce în ce mai mare, iar problematica asociată îngrijirii acestora va fi din ce în ce mai importantă. Încă din anul 2002, se acordă din ce în ce mai multă atenție la nivel mondial necesității adoptării unui Plan Internaţional de Acţiune Împotriva Îmbătrânirii, care a fost semnat la Madrid în aprilie 2002 de către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta avea rolul unui angajament comun care să aducă în spațiul public un discurs și acțiuni de susținere a îmbătrânirii active, de acordare a unei atenții speciale acestei categorii sociale prin crearea de politici care să vină în sprijinul nevoilor vârstnicilor.

În contextul creșterii numărului de vârstnici la nivel mondial, dar și al fenomenului violenței asupra acestei categorii sociale, Organizația Națiunilor Unite a stabilit, începând cu anul 2006, ca ziua de 15 iunie să fie proclamată Ziua mondială de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor. Se atrăgea deja atenția asupra persoanelor vârstnice și asupra abuzurilor suferite de acestea, ce se ridică conform statisticilor Organizației Mondiale de Sănătate la 5%. Respectul de care trebuie să se bucure persoanele din această categorie socială trebuie să fie parte din orice societate civilizată care își recunoaște și protejează valorile, dar înainte de toate, parte integrantă a drepturilor fundamentale. Este de la sine înțeles că de vreme ce populația globului întâmpină un fenomen general de îmbătrânire, trebuie luate din ce în ce mai multe măsuri pentru ca această categorie socială, din care fac parte bunicii noștri, să fie protejată, să se bucure de o îmbătrânire sănătoasă, de sprijin în mobilitate, de menținerea unor relații sociale și de bunăstare. Măsurile de combatere a abuzurilor împotriva vârstnicilor sunt absolut necesare având în vedere vulnerabilitatea dată de vârstă, dar și fragilitatea acestora per ansamblu.

Atenția pe care trebuie să o acordăm bătrânilor ține, înainte de toate, de civilizație, respect și valori. Mediile fizice și sociale în care trăim trebuie să fie caracterizate de o armonizare a generațiilor și de crearea unor condiții favorabile susținerii vârstnicilor prin  sănătate, îngrijire pe termen lung, transport, protecție socială, informare și comunicare, prezență în societatea civilă, familie. Atitudinea față de îmbătrânire și de bătrânețe, a percepției bătrânilor în societate este esențială pentru evitarea abuzurilor. Perspectiva inutilității acestora, odată cu retragerea lor de pe piața muncii, este una denigrantă, dacă luăm în considerare că fiecare dintre noi va ajunge la îmbătrânire. Populația trebuie sensibilizată la nevoile bătrânilor, prin acțiuni de reintegrare a acestora după pensionare și implicare în acțiuni adaptate vârstei și capacității funcționale individuale. Trebuie evitată orice formă de prejudecată atunci când îi privim pe vârstnici sau interacționăm cu ei,  întrucât înainte de toate ei sunt cei care au clădit societatea pe care noi o avem astăzi, iar remarcabila lor experiență nu este neglijabilă, ci mai degrabă valorificată prin prezența lor activă în societatea civilă”.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Așadar, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva relelor tratamente aplicate bătrânilor, pe care o vom celebra sâmbătă, 15 iunie, să acordăm o atenție sporită persoanelor vârstnice, să ne implicăm mai activ în reintegrarea lor socială, pentru că așa cum spune un proverb vechi românesc „cine nu are un bătrân, să-și cumpere”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.