4 Februarie-Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Palatul Victoria, iluminat sâmbătă în portocaliu
4 Februarie-Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Palatul Victoria, iluminat sâmbătă în portocaliu
Social Ultima Ora

4 Februarie-Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Palatul Victoria, iluminat sâmbătă în portocaliu. Mesajul premierului Nicolae Ciucă. FOTO

4 Februarie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, prilej cu care, Guvernul României va fi iluminat în portocaliu.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu această ocazie, în care spune că în România există un Plan Național de luptă împotriva cancerului.

Guvernul se alătură inițiativei de marcare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva cancerului, prilej cu care Palatul Victoria va fi iluminat în această seară, în portocaliu, culoare simbol a acestei campanii.

Având în vedere că afecțiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalității în România, după afecțiunile cardiovasculare, este o chestiune de sănătate publică pentru care Guvernul și-a asumat responsabilitatea celor mai bune soluții pentru accesul pacienților la diagnostic și tratament.

”Am făcut deja un pas important în acest sens și avem un plan național de luptă împotriva cancerului, axat pe o abordare integrată a măsurilor de prevenție, diagnosticare timpurie, acces la tratament și creșterea calității vieții pacienților oncologici. 

A fost o experiență absolut emoționantă pentru mine să discut, în calitate de prim-ministru, cu oameni care s-au dovedit mai puternici decât această boală cumplită.

Problemele și suferințele lor m-au impresionat profund, motiv pentru care voi susține constant operaționalizarea și implementarea planului național prin care ne-am propus să reducem incidența mortalității provocate de afecțiunile oncologice.

Consider binevenită și, mai ales, necesară, marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului și implicarea în inițiative similare, prin care să creștem gradul de conștientizare în rândul populației în ceea ce privește prevenirea acestei boli și importanța diagnosticării timpurii.

România are, începând de anul trecut, în același scop, și o zi dedicată supraviețuitorilor cancerului, ca argument că un astfel de diagnostic nu trebuie primit cu resemnare, ci cu încredere că există speranță și sprijin de specialitate prin intermediul politicilor publice de sănătate. 

Ne preocupă în egală măsură asigurarea infrastructurii și a alternativelor terapeutice inovatoare; de la nivelul Guvernului susținem investițiile în dezvoltarea unor centre de profil.

Resurse există, prin banii alocați de la bugetul de stat, dar și prin accesarea de fonduri europene și a banilor alocați României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Ce transmite premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului
Ce transmite premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului
Statistici și acțiuni în Uniunea Europeană
    Cancerul nu este neapărat o fatalitate. În UE 40% dintre cazurile de cancer pot fi evitate și se estimează că există peste 12 milioane de supraviețuitori ai acestei maladii. Cercetarea și inovarea în domeniul cancerului s-au numărat întotdeauna printre prioritățile UE în domeniul sănătății.
    Statistici privind cancerul în UE

Aproape trei milioane de oameni au fost diagnosticați recent cu cancer și 1,27 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2020. Acest lucru face ca boala să reprezinte a doua cauză a mortalității după afecțiunile cardiovasculare.Cu toate acestea, tratamentele inovatoare și un acces mai bun la îngrijiri medicale permit în ziua de astăzi multor cetățeni europeni să supraviețuiască o vreme îndelungată după ce au fost diagnosticați cu cancer.

    Cancerul în UE

    • Europa reprezintă sub 10% din populația lumii, dar numără 25% din totalul de cazuri de cancer la nivel mondial
    • Diferențele între ratele de supraviețuire la cancer între statele membre UE depășesc 25%
    • Aproape 75% dintre cazurile de cancer din UE sunt depistate la persoane de peste 60 de ani

Cancerul în vremea Covid

Covid-19 a avut un impact important asupra cazurilor de cancer. Se estimează că 100 de milioane de teste de screening nu au putut fi realizate în Europa în timpul pandemiei și circa 1 milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate. 1 din 5 pacienți oncologici nu a beneficiat la timp de intervenția chirurgicală sau de chimioterapia de care ar fi avut nevoie.

Există și vești cu potențial îmbucurător. Tehnologia ARN mesager folosită la unele dintre vaccinurile împotriva Covid-19 s-ar putea dovedi eficientă în viitoarele medicamente împotriva cancerului, sugerează studii preliminare.

Măsurile UE de luptă împotriva cancerului

UE investește constant în diverse activități, precum proiecte de cercetare, studii clinice și programe de formare în domeniu.

UE completează, totodată, eforturile statelor membre prin:

  • facilitarea cooperării și a schimbului de informații
  • adoptarea de legi pentru combaterea factorilor de risc (cum ar fi tutunul, substanțele cancerigene sau pesticidele)
  • derularea de campanii de sensibilizare

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.