Ziua Europeană a LIMBILOR. Să nu uităm de potențialul cultural al României
Ziua Europeană a Limbilor 2019, în Polonia
Ultima Ora Social

Ziua Europeană a LIMBILOR. Să nu uităm de potențialul cultural al României

Ziua Europeană a LIMBILOR. Să nu uităm de potențialul cultural al României

În declarația sa intitulată ,,De Ziua Limbilor Europei, 26 septembrie, să nu uităm de potențialul cultural al României și de promovarea sa în contextul Centenarului”, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban transmite un mesaj privind acest moment:

 

,,Ziua europeană a limbilor este celebrată în fiecare an, începând din 2001, când, la inițiativa Consiliului Europei, s-a hotărât crearea unui nou prilej de promovare a diversității lingvistice ca element esențial de comunicare între națiuni, de mobilitate  cultural-didactică în cadrul universităților, în domeniul muncii prin accesul la locuri de muncă din spațiul european, sau prin colaborarea diferitelor întreprinderi la nivel european,  precum și în domeniul turistic“.

Ciprian-Constantin Șerban menționează în continuare: ,,Europa a avut întotdeauna o tradiție lingvistică impresionantă. La nivelul continentului, au fost atestate și practicate peste 200 de limbi, dintre care 60 sunt regionale, 24 limbi oficiale ale Uniunii Europene, iar altele sunt vorbite de minorități sau au dispărut complet.

Sărbătorirea acestui eveniment de multilingvistică europeană aduce cu sine posibilitatea unei mai bune înțelegeri a culturii europene exprimată în diversele limbi de comunicare ale statelor membre. Celebrarea Zilei europene a limbilor se face în cadru extins la nivelul Uniunii Europene prin cursuri de limbi străine, conferințe și dezbateri, dar și la nivel național.

Ca în fiecare an, și la Piatra Neamț se celebrează acest eveniment, școli și licee din oraș dezbătând importanţa multilingvisticii în contextul european, pentru dezvoltarea personalității tinerilor, pentru dezvoltarea abilităților de comunicare, pentru creșterea creativității, pentru depășirea diferențelor culturale și pentru promovarea valorilor naționale dincolo de granițele țării“.

În încheiere, Ciprian-Constantin Șerban adaugă faptul că, cu astfel de ocazii, dar și cu prilejul Centenarului, trebuie să promovăm mai mult ca oricând identitatea românească în lume: ,,Dragi colegi, în anul Centenarului considerăm că România trebuie să se impună în familia europeană mai mult ca oricând și să propună istoria sa culturală spre cunoaștere altor națiuni.

Limba română se află într-un moment de sărbătoare națională nu doar la 31 august, ci pe întreg parcursul anului, pentru că ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri de la 1918, moment în care nu trebuie să uităm că țara noastră a însemnat și trebuie să însemne în continuare unitate între români, grai binecuvântat moștenit de la străbuni, bunătate unii către alții, credință și spiritualitate, mândrie dar și respect față de alte popoare.

Toate acestea trebuie să se impună în contextul european ca elemente de identitate românescă pentru promovarea imaginii României în lume, iar de Ziua europeană a limbilor să le facem cunoscute, dragi colegi, prin limba noastră românescă, pentru ca patrimoniul nostru românesc să fie comunicat din ce în ce mai mult, în toate limbile europene, spre diversitate și multiculturalitate europeană și în interesul turismului național.”

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.