Ziua Europeană a Limbilor 2019 sărbătorită la Lisabona 1
Ziua Europeană a Limbilor 2019 sărbătorită la Lisabona
Ultima Ora Social

Ziua Europeană a Limbilor 2019 sărbătorită la Lisabona

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, ICR Lisabona, alături de celelalte institute culturale și ambasade membre ale EUNIC Portugalia, organizează sâmbătă, 28 septembrie 2019, un eveniment festiv multicultural şi pluridisciplinar, ce se va desfăşura în Grădina Campo Grande din Lisabona (Jardim do Campo Grande).

Activitățile din cadrul Zilei Europene a Limbilor se adresează publicului de toate vârstele şi se vor desfăşura în intervalul orar 14:00 şi 19:00, cu intrare liberă. Având la dispoziție un vast program cultural, participanții de anul acesta își pot testa cunoștințele lingvistice, pot lua parte la jocuri și dansuri (pentru adulți și copii) și pot asista la concerte și expoziții. Vizitatorii mai tineri vor avea posibilitatea de a explora limbile europene printr-o varietate de activități creative. Unul dintre marile succese ale edițiilor anterioare, „speak dating“-ul, va fi prezent și în acest an – o activitate distractivă și ludică, în care participanții pot învăța cuvinte și expresii din diverse limbi străine în mini-conversații de 5 minute. De asemenea, vor fi degustate preparate tradiționale din diverse țări. Evenimentul se va încheia cu o tombolă ce va avea ca premii cursuri de limbi străine, predate în cadrul institutelor culturale membre EUNIC.

Istoria spațiului unde vor avea loc toate aceste activități, Grădina Campo Grande din Lisabona, începe în secolul al XIX-lea. La jumătatea secolului al XX-lea, mai precis, în 1945, grădina a fost reamenajată în spiritul unui nou concept, anume pentru a fi transformată într-un loc unde toţi vizitatorii să aibă prilejul de a se distra. Astfel, marea Grădină Campo Grande cuprinde zone pentru picnic, terenuri de joacă pentru copii, restaurante și un lac de unde turiştii pot închiria bărci.

Activitățile dedicate Zilei Europene a Limbilor reprezintă o ocazie ideală de a cunoaște diversitatea lingvistică reprezentată de EUNIC Portugalia, printr-un eveniment care oferă participanților posibilitatea de a intra în contact cu 14 limbi europene: cehă, croată, engleză, finlandeză, franceză, georgiană, germană, greacă, italiană, irlandeză, poloneză, portugheză, română și spaniolă. Cu peste 200 de limbi autohtone în Europa și între 6.000 și 7.000 de limbi vorbite în întreaga lume, Ziua Europeană a Limbilor, instituită de către Consiliul Europei, își propune să atragă atenția asupra numeroaselor beneficii de a învăța limbi străine și să asigure dezvoltarea competențelor cognitive, ruperea barierelor culturale și deschiderea către noi prietenii și oportunități profesionale.

Membrii EUNIC Portugalia implicați în acest proiect sunt: British Council, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Ibero-American al Finlandei, Ambasada Austriei, Ambasada Republicii Cehe, Ambasada Croației, Ambasada Georgiei, Ambasada Greciei, Ambasada Irlandei, Ambasada Poloniei, Ambasada Ucrainei și Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.