Zeci de mii de persoane vor participa la Hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași. Toate spațiile de cazare sunt ocupate 1
Peste 100.000 de credincioşi din întreaga ţară s-au rugat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
Ultima Ora Social

Zeci de mii de persoane vor participa la Hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași. Toate spațiile de cazare sunt ocupate

Zeci de mii de persoane sunt așteptate săptămâna viitoare la Iași, la Hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Peste 90% din camerele hotelurilor și pensiunilor din oraș sunt rezervate, iar unele dintre ele nu mai au locuri disponibile de câteva luni.

Și în acest an, zeci de mii de persoane sunt așteptate la Iași, în jurul zilei de 14 octombrie, pentru a se ruga la moaștele Cuvioasei Parascheva. Unii dintre pelerini ajung în oraș cu câteva zile înainte, stau la rând ore în șir pentru a ajunge la racla cu moaștele sfinte, iar mai apoi rămân în Iași pentru a participa la slujba din 14 octombrie.

Pensiunile și hotelurile din oraș sunt ocupate aproape în totalitate în weekendul 11-13 octombrie.

„Orașul va fi la fel de ocupat ca în fiecare an în această perioadă, mai ales că evenimentul va fi în weekendul premergător sărbătorii de pe 14 octombrie. La noi, hotelul e ocupat în acel weekend, suntem la capacitate sută la sută. Mai avem camere libere pentru data de 14, vorbim de ziua de luni. Rezervările s-au făcut de două-trei luni de zile. Noi dacă avem solicitări, încercăm pe cât posibil să fim de ajutor clienților și să îi trimitem către alte locații, dar și acolo găsesc aceeași situație ca și la noi, sunt ocupați și ei, cam greu mai găsești o cameră în perioada aceea”, a declarat Ioana Cobilița, reprezentant al unui hotel din centrul Iașului.

Potrivit site-urilor de specialitate, rata de ocupare a hotelurilor și pensiunilor din Iași este, în weekendul 11-13 octombrie, de 94%.

Pentru câteva clipe, la racla cu moaștele sfinte vin pelerini din toată țara și în restul anului. Nu există zi în care în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași să nu fie coadă pentru a ajunge la Cuvioasa Parascheva.

„Am venit puțin acum înainte de Hram. Categoric, ne ajută Sfânta, la copii, la examene. Suntem de la Constanța, am avut acum o ocazie cu o mașină și am venit până la Iași”, a explicat o femeie care aștepta la rând.

„Mă simt foarte bine după ce trec pe la ea, mai ales că îi port și numele și ne ajută în toate. Vin o dată pe lună, la două – trei luni, depinde cum mă simt. La hram nu vin, nu cred că am cum să ajung, am venit acum mai devreme, să las pe alții care vin din alte părți”, a spus o altă bătrână.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă pe data de 11 octombrie. Impresionanta procesiune va avea loc, la fel ca în fiecare an, în jurul orei 7 dimineața.

Moaștele Sfinte vor fi așezate pe un catafalc amplasat în curtea Mitropoliei. Anul acesta, la manifestările dedicate Hramului Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse și moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.