România are zăcăminte de aur în valoare de 206,17 miliarde de euro
Ultima Ora Economic Exclusiv Social

România are zăcăminte de aur în valoare de 222,12 miliarde de euro. Cum procedăm?

Din punctul de vedere al zăcămintelor cunoscute, România, cu 1.437 de tone, este printre primele opt din lume. Din punctul de vedere al zăcămintelor explorate dar neevidenţiate, adică ţinute la secret, stăm mult mai bine: mai avem 6.000 de tone de aur în subteran, adică echivalentul a 222,12 miliarde euro.

România are zăcăminte de aur în valoare de 206,17 miliarde de euro

Hărţile pe care le prezentăm provin din studile făcute de profesorul universitar Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie din Bucureşti, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.

„Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone”, a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu.

România se află printre primele opt ţări pe harta mondială a zăcămintelor de aur, cel de la Roşia Montană, cu 833 de tone, fiind unul dintre cele mai bogate din lume.

În fine, cotaţia gramului de aur este de 174 lei. Din câteva calcule simple putem alfla că cele 6.000 de tone de aur valorează 222,12 miliarde euro.

Demn de remarcat este faptul că din tot aurul extras până acum din Apuseni, doar 24% a fost în beneficiul poporului român, restul a luat drumul Imperiului Roman, apoi al Ungariei şi Austriei.

România are zăcăminte de aur în valoare de 206,17 miliarde de euro

Bogăţiile luate din Daciei de romani au provocat prima criză economică mondială

În plină ”foame de bani„, împăratul Trian a cucerit Dacia, după un război care a durat 6 ani, pentru a o jefui de aur.

Înfrângerea regelui Decebal în anul 10, a însemnat aducerea la Roma a unei prăzi de război uriaşe: 165, 5 tone de aur şi 331 de tone de argint.

Dar afluxul de metal nobil a dus la prima prăbuşire a preţului aurului din istoria omenirii, cursul de schimb al acestui metal scăzând vertiginos, cu aproape o zecime pe tot cuprinsul Imperiului Roman. Astfel, Traian s-a văzut nevoit să facă, în 107, o reformă monetară, prin devalorizarea monedelor de aur şi de argint.

România are zăcăminte de aur în valoare de 222,12 miliarde de euro. Cum procedăm? 1 România are zăcăminte de aur în valoare de 222,12 miliarde de euro. Cum procedăm? 2

”Creştera producţiei de aur a Imperiului Roman – estimată la circa 10 tone de aur pe an – prin exploatarea minelor din Dacia, a generat şi ceea ce în termeni actuali ar putea fi numit prima inflaţie din istoria omenirii”, a explicat profesorul universitar Gheorghe Popescu (foto).

România are zăcăminte de aur în valoare de 206,17 miliarde de euro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.