Bucureștiul a primit o statuie monumentală de dac
Ultima Ora Social

Exclusiv. Bucureștiul a primit o statuie monumentală de dac din Italia. Acum așteaptă Bugetul pe 2019 ca să i facă soclul

Conform unui proiect mai vechi, în București va fi amplasată copia unei statui de dac. Este vorba despre o replică a unei statui de nobil dac realizată de artiștii romani din antichitate, statuie care se află acum în Florența. Amplasamentul a fost stabilit: scuarul intersecției dintre Bulevardul Dacia, strada Nicolae Iorga și strada I.C. Visarion. În acest moment, statuia este gata. Doar că lipsește soclul, care va fi ridicat după ce se aprobă Bugetul pe 2019.

Bucureștiul a primit o statuie monumentală de dac

Ideea amplasării unei statui de dac în București aparține Asociației Identitatea Culturală Contemporană” (AICC) și a plecat de la teza de doctorat susținută la Sorbona de românul Leonard Velcescu, în anul 2000. Velcescu a studiat artele plastice la Sorbona și și-a dat doctoratul cu tema statuilor de daci din arta romană clasică, reprezentări care, în mod surprinzător, sunt foarte multe. Asta în ciuda faptului că despre istoria dacilor se știu foarte puține lucruri în acest moment.

Leonard Velcescu a găsit peste 100 de asemenea opere de artă de dimensiuni mari, de peste doi metri, reprezentând daci sobri, cu mâinile împreunate în față, gânditori. Majoritate au fost realizate pentru Forul lui Trian, după ce acest împărat roman a cucerit Dacia. Mai mult, unele dintre ele sunt realizate din porfir, material dedicat în acea epocă exclusiv statuilor de împărați romani și de zei.

Statuia trebuie amplasată în scuarul de la intersecția Bulevardului Dacia cu strada Nicolae Iorga

Una din aceste statui din porfir, reprezintă un nobil dac, tarabostes, este acum amplasată în Giardino di Boboli din Florența. O replică a acesteia a fost realizată de ”Galleria Pietro Bazzanti&figlio” din Florența. costul lucrării fiind suportat exclusiv de AICC, adică sunt bani privați. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă Primăria este un soclu.

Bucureștiul a primit o statuie monumentală de dac

”Replica este gata. Ea ar trebui adusă la București și pentru a fi amplasată în scuarul de la intersecția Bulevardului Dacia cu strada Nicolae Iorga, conform înțelegerii anterioare. Toate aprobările există deja, statuia este gata, se așteaptă acum aprobarea bugetului pe 2019 pentru a se aloca banii pentru soclu. Când va fi gata, aducem statuia din Italia și o amplasăm imediat”, a spus Florin Pârlea, reprezentantul AICC.

Menționăm că o replică a unui bust al lui Decebal, realizat tot de romani în antichitate, va fi amplasată în Piața Unirii. Un dublicat al acestui bust al lui Decebal a fost amplasat deja în aeroportul Henri Coandă.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.