Raport devastator! Starea societății civile din România este la fel de proată ca în 2004, din cauza lui Dragnea și a momentului 10 August 1
Ultima Ora Justiție Politic Social

Raport devastator! Starea societății civile din România este la fel de proată ca în 2004, din cauza lui Dragnea și a momentului 10 August

Starea societății civile din România a înregistrat un declin și în 2018, potrivit Indexului Sustenabilității Organizaţiilor Societăţii Civile pentru anul 2018, lansat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile FDSC). Starea societății civile a revenit în 2018 la un scor similar cu cel din anul 2004, de la finele guvernării Adrian Năstase, scrie G4Media.ro

Potrivit raportului, cunoscut și ca Indexul USAID, înăbușirea violentă a protestelor civice din 10 august 2018, precum și multiplele inițiative guvernamentale de exagerare a obligațiilor de raportare ale organizațiilor, discursul denigrator la adresa organizațiilor și protestatarilor, proliferat de la cel mai înalt nivel al autorității publice, au contribuit semnificativ la degradarea scorului României pe parcursul anului 2018 (de la 3.6 în 2017 la 3.7, în raportul de față).

Societatea civilă și-a manifestat în 2018 îngrijorarea față de amenințarea guvernului asupra independenței justiției și a luptei împotriva corupției, notează raportul citat. Deși protestele civice s-au micșorat în ampoare față de anii precedenți, România a ajuns pe prima pagină în presa internațională după data de 10 august, când Jandarmeria a răspuns cu violență unui protest pașnic din fața Guvernului. De asemenea, organizațiile societății civile ”au contribuit semnificativ la protejarea drepturilor” minorităților sexuale când au îndemnat cu succes la boicotarea unui referendum care viza limitarea definiției constituționale a familiei, mai arată Indexului.

”Per total, sustenabilitatea organizațiilor societății civile (OSC) s-a deteriorat în 2018, a regresat pe toate dimensiunile, exceptând infrastructura sectorului. Cadrul legal pentru acțiunile OSC s-a deteriorat odată cu înmulțirea încercărilor de reglementare a operațiunilor și a finanțelor asociațiilor și fundațiilor, într-o manieră care pune poveri excesive pe umerii acestora. Mai mult, au intrat în vigoare politici fiscale nefericite și unii oficiali au continuat discursurile acuzatoare la adresa OSC”, notează raportul FDSC.

„Din păcate, în anul 2018, ne-am  îndepărtat și mai mult de acea normalitate în care statul român asigură bunăstare cetățenilor prin integrarea opiniilor venite dinspre societatea civilă, fie ele și critice. Ori, la noi lucrurile au mers în direcție inversă – opiniile critice au tins să fie înăbușite, în niciun caz respectate ca venind de la organizații, oameni dornici de mai bine în comunitatea lor”, a declarat Ionuț Sibian, director executiv al FDSC, la lansarea raportului.

Raportul notează că, fie și în astfel de condiții descurajante, sectorul neguvernamental a reușit în ultimul an să rămână activ și vertical în promovarea principiilor ce stau la baza unei societăți europene: statul de drept, incluziunea minorităților, cetățeni implicați în luarea deciziilor publice, asistență socială pentru cei mai vulnerabili. Societatea civilă a reușit să se mobilizeze în zona inițiativelor civice, de  monitorizare  a acțiunilor împotriva valorilor europene, și să își dezvolte capacitatea de fundraising de la companii si cetățeni. Organizațiile au continuat să se apropie de cetățean pentru a-i câștiga încrederea și sprijinul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.