Marșul Aerul poluat ucide, o inițiativă de conștientizare a pericolului poluării și de prețuire a mediului înconjurător
Ultima Ora Economic Exclusiv Politic Social

Deși este înecată în gunoaie, România importă deșeuri! Jumătate din materialele pentru reciclare vin din afara țării

Asociaţia Coaliţia pentru Economia Circulară organizează, marţi, conferinţa cu tema ‘Mecanisme de raportări şi decontări privind îndeplinirea obiectivelor de valorificare a deşeurilor din ambalaje conform OUG 74/2018″. Pe lista temelor propuse pentru discuţie se află fluxul deşeurilor şi finanţarea colectării separate. Între timp, țara noastră, deși este sufocată de gunoaie, importă deșeuri. Constantin Damov, patronul unei firme de specialitate face o dezvăluire șocantă: 50% din materialul reciclat la noi este de import!

 România IMPORTĂ deșeuri!

Conform datelor oficiale, România se află la un nivel de 5% la capitolul colectare selectivă a gunoiului. Ar trebui ca până în 2020 să ajungem la un nivel de 50%, dar este foarte greu de crezut că se va atinge acest nivel. Legislația este cea care a făcut ca niciunul dintre SMID-uri (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor) să nu fie funcțional. Realitatea o vedem în fiecare zi, pe străzi, în jurul nostru.

Din cele 32 de sisteme de management integrat al deseurilor pe care România le-a contractat în exercițiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene nici unul nu este operațional. În termeni mai simpli, asta înseamnă că în 32 de județe ar fi trebuit să funcționeze deja sistemele în care gunoiul este colectat selectiv, prelucrat de un singur operator de salubritate și apoi depozitat într-o rampă ecologică. Dar nu funcționează nici unul!

Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție 280 de milioane de euro – la care România trebuia să participe cu doar 10% -, pentru rezolvarea problemei gunoaielor. Din păcate, nu s-au accesat mai mult de 7% din fonduri. Și banii au fost cheltuiți aiurea.

În acest context, fabricile de reciclare a deșeurilor din țara noastră importă materia primă pentru că nu primesc suficient deșeu din România. Acesta merge la gropile de gunoi, pentru care vom plăti, așa cum ne amenință UE, amenzi de infringement de 200.000 de euro pe zi!

 România IMPORTĂ deșeuri!

”Noi avem capacități mari pentru reciclare și nu ne vine suficientă materie primă. La plastic, reciclăm și producem fibră sintetică, iar aceasta merge la export în Uniunea Europeană. Aproximativ 60% din ce producem noi este folosit în industria producătoare de automobile. Din păcate, 50% din necesarul de deșeuri reciclabile trebuie  importate pentru a nu opri fluxul tehnologic. Importăm din Lituania, de exemplu. În acest context, va trebui să demontăm o unitate și să o mutăm în Lituania pentru că acolo este materia primă. Astfel, nu vom mai fi nevoiți să plimbăm deșeurile dintr-un loc al Europei în altul”, a declarat, pentru NewsTeam, Constantin Damov (foto), patronul uneia din cele mai mari firme de reciclare din Europa: Green Group România.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.