Știați că puteți cere daune dacă nu primiţi suficientă căldură? Cum îți poți socoti singur factura
Ultima Ora Social

Știați că puteți cere daune dacă nu primiţi suficientă căldură? Cum îți poți socoti singur factura

Pentru ca o societate să poată înainta, cetăţenii trebuie să îşi cunoască şi să îşi ceară drepturile. Serviciul de furnizare a căldurii şi apei calde în blocurile de locuinţe, de pildă, este o activitate economică reglementată de un contract. Ca atare, prevede drepturile şi obligaţiile furnizorilor şi consumatorilor. Câţi consuamtori de energie termică îşi cunosc drepturile? Că tot suntem în iarna în care Bucureștiul, capitala capitalelor europen în acest moment, nu poate furniza căldură și apă caldă cetățenilor săi… 

Legea 51/2006 spune că Utilizatorii au dreptul să solicite şi să primească, în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/ prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare’. Pentru aceasta, consumatorul trebuie să ştie însă cum arată contractul de furnizare. De obicei, acesta este semnat de adminstraţie blocului şi furnizorul de căldură, iar locatarii habar nu au ce conţine.  Pentru a şti ce consumi, trebuie să cunoşti mai întâi contractul.

Contoarele trebuie să memoreze temperaturile de intrare 

De asemenea, intrarea reţelei furnizorului de apă caldă şi căldură în bloc trebuie să fie contorizată cu aparate care memorează temperaturile de intrare, pe zile şi ore. Asta pentru că utilizatorul trebuie să ştie când să ceară compensaţii şi în ce cuantum – prin raportarea la temperaturile contractuale obligatorii. Dacă nu aveţi asemenea aparate, cereţi administraţiei să le instaleze prin furnizor – instalarea fiind gratuită. Cantităţile de agent termic care se scad, în cazul în care nu s-a respectat standardul, se înscriu într-un proces-verbal de citire a grupului de măsurare/contorizare. Pentru a primi compensaţii, dacă parametri nu sunt cei contractuali, asociaţia care a semnat contractul trebuie să sesizeze în scris furnizorul de energie. Se pot cere despăgubiri şi pentru lipsa furnizării de agent termic, în afara reviziilor programate. Aceste despăgubiri se scad din factură.

Fiecare bloc are contoare separate pentru căldură şi apă calde 

Fiecare bloc sau scară de bloc are contoare pe cele două circuite: un contor pe circuitul de încălzire, care înregistrează cantitatea de energie consumată pentru încălzirea imobilului şi un contor pe circuitul de apă caldă, care măsoară atât volumul de apă rece preluat şi încălzit de furnizor, cât şi cantitatea de energie consumată pentru încălzirea acestui volum de apă rece şi transformarea lui în apa caldă. Căldura se plăteşte fie prin datele furnizate de repartitoare, fie, acolo unde repartitoarele lipsesc, în funcţie de suprafaţa locuinţei încălzite de apa trimisă în calorifere la o anumită temperatură. Apa caldă se plăteşte în funcţie de cantitatea consumată, la o anumită temperatură. Datele sunt conţinute în Ordinul ANRSC 483/2008. Menţionăm că temperature apei calde trebuie să fie de 50 de grade Celsius – nici mai mult, nici mai puţin.

Formula de calcul a aparatelor pentru kilocalorie 

Formula de calcul a energiei termice integrate de sistemul de contorizare este Q =V x Δt x c x ρ, unde: ‘Q’ reprezintă cantitatea  de energie termică contorizată (Kcal); ‘V’ reprezintă volumul de apă vehiculat prin instalaţia interioară (mc); ‘Δt’ reprezintă diferenţa de temperatură înregistrată de termorezistenţele montate pe conductele de tur-retur respectiv apa caldă – apa rece (0C); ‘c’ reprezintă căldura specifică a apei (Kcal/kg0C); ‘ρ’ reprezintă densitatea apei (kg/mc). Este

 

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.