Decese în serie, prin infarct, la minerii din Oltenia: ”Ne-au condamnat cu cinism să muncim până la moarte!”
Ultima Ora Economic Politic Social

Decese în serie, prin infarct, la minerii din Oltenia: ”Ne-au condamnat să muncim până la moarte!”

Un salariat a murit în această dimineaţă, la ieşirea din schimbul trei, după ce, în urmă cu patru zile, un angajat al SE Turceni (Complexul Energetic Oltenia) a făcut infarct, înainte de a intra în schimb.

Dumitru Fotău, în vârstă de 55 de ani, lăcătuş care supraveghea transportul cu bandă, a făcut infarct în momentul în care se îndrepta cu un coleg al său spre maşina care urma să-i ducă la sediul administrativ al unităţii, de la locul de muncă.

O echipă a SMURD a încercat să-l resusciteze timp de câteva zeci de minute, însă fără rezultat, decesul angajatului fiind declarat în jurul orei 8.00, în această dimineaţă.

ITM Gorj va începe cercetările în acest caz, angajatul CEO fiind în timpul serviciului când a decedat.

De ce mor la muncă atât de mulți și atât de des în ultimii ani, minerii și energeticienii din C.E.Oltenia?

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, pentru NewsTeam:

Decese în serie, prin infarct, la minerii din Oltenia: ”Ne-au condamnat cu cinism să muncim până la moarte!”

” De ce s-a ajuns ca la C.E.Oltenia să fie media de vârstă atât de îmbătrânită, adică 50 de ani? De ce minerii și energeticienii din C.E.Oltenia nu beneficiază de modificările din noua Lege a Pensiilor pentru a le redusă vârsta de pensionare, așa cum le este redusă altor categorii socio-profesionale din România? Și nu în ultimul rând, ținând cont de faptul că se aruncă bani pe tot felul de studii de sociologie nejustificate, de ce nu se poate face un studiu sociologic pentru a afla care este speranța de viață a minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, după 25 sau 30 de ani de muncă?”

Dacă luăm în calcul numai ultimul deces al colegului de la Jilț Sud care avea 55 de ani, se pot trage niște concluzii, spune liderul sindical.

La 55 de ani, salariatul Complexului Energetic Oltenia avea cel puțin 35 de ani de vechime, iar dacă a lucrat și în ture de noapte, cel puțin 8 ani din cei 35, i-a lucrat numai noaptea! Asta înseamnă că cel puțin 8 ani din viața acestui om, nu a dormit, și a muncit pe întunericul, frigul și umezeala nopților, în zgomotul infernal al utilajelor pe care le supraveghea și exploata! Care este speranța de viață a unui miner sau energetician din C.E.Oltenia, în vârstă de 55 de ani, cu cel puțin 35 de ani de vechime lucrați în frig, caniculă, ploi, vânt, umezeală, zgomot infernal și praf respirat, în comparație cu un alt om cu aceeași vârstă și aceeași vechime, dar din altă categorie socio-profesională, care lucrează în condiții de muncă normale și mult mai ușoare?

”Faceți acest studiu și veți vedea că speranța de viață a noastră, după această vârstă, este una extrem de redusă, doamnelor și domnilor guvernanți, senatori și deputați! Sunt mii de mineri și energeticieni care au contribuit intre 35 și 40 de ani la Sistemul Public de Pensii, dar care au murit și n-au mai apucat să beneficieze de contribuția lor, după o viață de muncă grea, în condițiile de care v-am scris mai sus!

Iar dacă o să lăsați mai departe această nedreptate pe această categorie disprețuită a minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, înseamnă că ne condamnați cu cinism să muncim până la moarte!”, a mai spus Manu Tomescu pentru NewsTeam.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii