Bombă. Ziariștii de casă ai lui Dragnea, Bușcu și Chirieac, în vizorul procurorilor DNA. PSD a sifonat banii publici 1
Ultima Ora Politic

Bombă. Ziariștii de casă ai lui Dragnea, Bușcu și Chirieac, în vizorul procurorilor DNA. PSD a sifonat banii publici

Procurorii DNA au declanșat o anchetă privind modul în care PSD a utilizat banii primiți că subvenție de la bugetul statului prin Autoritatea Electorală Permanentă, anunță surse judiciare citate de g4media.ro.  Procurorii au cerut documente de la AEP pentru a verifică dacă PSD a direcționat banii din subvenții către instituții de presă. Printre principalii beneficiari se numără Bogdan Chirieac și Doru Bușcu, arată o investigație publicată anul trecut de Newsweek România.

Într-o adresa către Autoritatea Electorală Permanentă, procurorii DNA arată că ”în interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), va înaintăm alăturat un exemplar al ordonanței emisă în cauza în dată de 11.02.2019 și va solicităm să ne înaintați, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

– Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;– Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;– Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018”.

Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firma de media controlată de soția să în județul Argeș.

Potrivit ordonanței semnate de procurorii DNA Gabriela Albu și Gheorghe Moța:

– Prin ordonanță nr. 21/P/2019, din dată de 08.02.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauza sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 10 lit. C din legea 78/2000. Având în vedere că din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a reieșit că documentele deținute de Autoritatea Electorală Permanentă pot servi că mijloace de proba în cauza. În temeiul art. 169 și 170 din Codul de procedura penală, dispunem:o Predarea de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente a documentelor privind:

§ Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;§ Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;§ Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018;

Înscrisurile urmează a fi predate, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, însoțite de adresa și opis, până în dată de 26 februarie 2019, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București. Se invedereaza prin prezența ordonanță că refuzul de a pune la dispoziția organului de urmărire penală, în tot sau în parte, datele, informațiile, înscrisurile sau bunurile solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției.

Ce prevede art. 10 lit. C din legea 78/2000:

Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

c) utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Newsweek, despre banii încasați de Chirieac și Bușcu

Iată ce scrie Newsweek România despre sumele încasate de Bușcu, Chirieac, Savaliuc, Pieleanu și Liviu Alexa:

Din iulie 2016 și până în prezent, PSD a virat în contul Kirchhoff Consult SRL suma totală de 1.557.067 lei, echivalentul a 338.000 de euro. La rândul sau, firma lui Doru Bușcu, Lafix Media SRL, a încasat de la firma lui Mihalcescu peste 2 milioane de lei, echivalentul a 440.000 de euro. În medie, asta înseamnă 17.000 de euro pe luna, adică aproape 600 de euro pe zi pentru „catavencul” lui Dragnea.

Între octombrie 2017 și aprilie 2018, același „jurnalist” a mai primit de la Kirkhhoff Consult SRL un mizilic de 73.785 de lei, dar pe cealalată firma, Mediadraft SRL.

Pe aceeași firma, în ultimele șase luni ale acestui an, a mai primit încă 1.139.632 de lei, adică aproape 250.000 de euro, de la Internațional Brand Consultants SRL, controlată de apropiații lui Dincu. Adică peste 35.000 de euro pe luna.

Practic, timp de o jumătate de an, Bușcu a încasat, lunar, 17.000 de euro pe o firma și 35.000 de euro pe altă. Un total, deci, de 52.000 de euro pe luna. O suma care poate părea exorbitantă, dar, ce-i drept, a fost un an greu pentru Dragnea și consultanții lui.

Bilanțurile firmelor lui Bușcu arată că, de fapt, toate încasările sunt din banii proveniți de la PSD. Sau, cu alte cuvinte, Bușcu face bani doar cu partidul de guvernământ!

Un alt beneficiar este „jurnalistul” și „analistul” Bogdan Chirieac, prin firma Press Media Electronic SRL, care a încasat anul acesta de la PSD nu mai puțin de 1.157.149 de lei.

Și firmele lui Marius Pieleanu (Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde SRL și Psyho Global Consult SRL) au încasat peste un milion de lei de la partidul lui Dragnea.

Colegul lui, sociologul Mirel Palada, fost membru PSD, a primit și el, prin Sociopol SRL, suma de 213.188 de lei din subvenția de la stat.

O altă firma plătită de PSD a fost Federal Media Partner SRL, deținută de Ionuț Alexandru Iordăchescu, un apropiat al mogulului fugar Sebastian Ghiță. Suma primită – 485.000 de lei.

Alți „jurnaliști” care au facturat prestații pentru PSD au fost Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu-Stancu de la Luju.ro (308.216 lei prin firma Jurindex Media SRL) și Liviu Alexa, deținător al Ziar de Cluj și al NCN TV (431.000 de lei prin Pagină Ciudatului SRL).

Marius Ghilezan, „editorialist” la România liberă, dar și consilier al lui Victor Ciorbea la Avocatul Poporului, a încasat și el, prin Web Interactive Design SRL, un „mizilic” de 120.000 de lei de la partidul lui Dragnea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.