Ultima Ora Externe Social

”Vom reconstrui Notre-Dame”, anunță Macron. Miliardarul François-Henri Pinault va dona 100 de milioane de euro

Președintele Macron a vizitat locul incendiului de la Notre-Dame luni seară, anunțând că ”ce e mai rău a fost evitat”. Șeful statului a anunțat începerea unei campanii internaționale de strângere de fonduri pentru reconstrucția catedralei. Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie, scrie AFP.

”Vom reconstrui Notre-Dame”, anunță Macron. Miliardarul François-Henri Pinault va dona 100 de milioane de euro

”Asta este ce așteaptă Franța, pentru că asta este ceea ce merită istoria noastră”, a spus Macron, vizibil emoționat.

Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului care deține Gucci și Yves Saint Lauren a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Notre-Dame.

Pompierii au anunțat noaptea târziu că focul este sub control, la nouă ore după ce acesta a izbucnit, cel mai probabil de la lucrările de renovare a clădirii gotice.

Acoperișul și turla s-au prăbușit, mistuite de flăcări, dar structura de piatră a clădirii a supraviețuit, după lupte intense ale pompierilor.

A fost o cursă contra-cronometru. Inițial, ministrul adjunct de Interne al Franţei a declarat că salvarea Catedralei Notre-Dame din Paris nu este certă, scrie The Guardian.

Un anunţ similar a fost făcut de pompierii francezi care susţin că nu sunt siguri dacă acest foc mai poate fi oprit. Unul dintre turnurile clădirii a fost la un pas de a se prăbuși.

Din fericire, multe din operele și artefactele din interiorul Notre-Dame au fost salvate.

Printre acestea se află multe icoane, statui din bronz și ceea ce se presupune că ar fi coroana din spini purtată de Iisus înainte de crucificare.

O tunică pe care ar fi purtat-o regele Ludovic al IX-lea când a adus coroana de spini în catedrală a fost de asemenea scoasă din clădire.

”Vom reconstrui Notre-Dame”, anunță Macron. Miliardarul François-Henri Pinault va dona 100 de milioane de euro

Totuși, incendiul a afectat grav structura de rezistență și a mistuit lemnăria. Spectaculosul vitraliu al clădirii a fost de asemenea distrus.

”Un patrimoniu inestimabil” a fost distrus. ”Clopotele catedralei Notre-Dame au marcat evenimente fericite și mai puțin fericite de-alungul secolului. Nu putem fi decât înfiorați de ce vedem acum”, a declarat istoricul Camille Pascal la BFMTV.

Conform unui mesaj publicat de Reuters, Vaticanul este în stare de „şoc şi tristeţe” din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave clădirii şi ameninţă să o mistuie în totalitate.

Vaticanul a dorit să transmită că este alături de credincioşii catolici francezi în aceste momente şi că se roagă pentru pompierii care intervin pentru stoparea flăcărilor, scrie Agerpres.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.