Vlad Plahotniuc a fost inculpat în Rusia pentru contrabandă cu droguri și riscă închisoarea pe viață 1
Ultima Ora Externe

Vlad Plahotniuc a fost inculpat în Rusia pentru contrabandă cu droguri și riscă închisoarea pe viață

Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost pus sub acuzare în Rusia pentru organizarea unei rețele infracționale și contrabandă cu droguri, a indicat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne rus, Irina Volk, citată de TASS și Vzgliad.

„Anchetatorii Departamentului Investigații al Ministerului rus de Interne i-au pus sub acuzare, în absența, pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, și pe fostul deputat PD, sportivul Constantin Tutu, persoană să de încredere”, se menționează într-un comunicat al ministerului citat.

Plahotniuc și Tutu sunt acuzați de organizarea unei rețele infracționale, conform alineatelor 1 și 2 ale articolului 210 din Codul Penal al Federației Ruse, precum și în 28 de cazuri de contrabandă și vânzare de stupefiante în cantități deosebit de mari, potrivit aceluiași comunicat.Potrivit anchetatorilor ruși, Vlad Plahotniuc ar fi fost implicat în livrările de hașiș marocan în Rusia prin Spania, el riscând închisoarea pe viață.

Surse din Ministerul rus de Interne au declarat portalului Rbc.ru că fostul lider democrat moldovean figurează într-un dosar penal privind organizarea unei rețele infracționale care stabilise un canal de livrare de hașiș din Africa de Nord, tranzitând Uniunea Europeană către țările CSI.

În afară de contrabandă cu droguri, Plahotniuc este acuzat în Rusia și într-un alt dosar pentru operațiuni valutare ilegale în proporții deosebit de mari.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Vlad Plahotniuc a anunțat luni că renunta la funcția de președinte al Partidului Democrat pentru că formațiunea ‘să poată evolua cât mai activ și profesionist în opoziție’, dar a indicat că rămâne deputat în parlamentul de la Chișinău.

Anterior, ministrul de interne moldovean, Andrei Năstase, ceruse Procuraturii Generale ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc și trimiterea lui în judecată ‘pentru uzurparea puterii în stat’.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.