VIDEO. RĂZBOI între francezi și englezi. Pescarii din Canalul Mânecii s-au luptat pe apă
Ultima Ora Externe

VIDEO. RĂZBOI între francezi și englezi. Pescarii din Canalul Mânecii s-au luptat pe apă

VIDEO. RĂZBOI între francezi și englezi. Pescarii din Canalul Mânecii s-au luptat pe apă

Război între pescarii francezi și englezi în Canalul Mânecii privind dreptul la pescuit în apele considerate comune ale celor două țări. Luni noapte, bărcile britanice au lovit intenționat ambarcațiunile franceze, după ce pescarii de pe continent au organizat o ambuscadă în apropiere de coasta Normandiei, scrie BBC News.

Pescarii francezi au fost acuzați că au strigat injurii și au aruncat cu pietre și bombe fumigene spre bărcile engleze, în timp ce insularii au lovit mai multe ambarcațiuni franceze.

Conflictul s-a produs la o distanță de 12 mile marine (22 km) de pe coasta Normandiei, în Golful Seine. Bărcile britanice au dreptul legal de a pescui în acea zonă, extrem de bogată în scoici, dar pescarii francezi nu acceptă acest lucru.

Prezența englezilor i-a înfuriat pe francezii, care îi acuză pe britanici că au stricat stocurile de crustacee.

Aproximativ 40 de ambarcațiuni franceze au organizat un protest în cursul zilei de luni, iar peste noapte s-au adunat și i-au confruntat pe rivalii lori, acuzându-i de ‘jaf’.

„Francezii au mers să-i oprească pe britanici din a aduna scoici și s-au ciocnit între ei’, a declarat șeful de pescarilor din Normandia, Dimitri Rogoff. „Se pare că a fost înregistrate unele daune materiale, dar nimeni nu a fost rănit”, a adăugat acesta.

Un video publicat de mass-media franceză arată cum un vas scoțian, Honeybourne 3, care se ciocnește cu navele din apropiere.


Unele ambarcațiuni au fost distruse în timpul conflictului, trei dintre ele având găuri, dar din fericire bărcile au reușit să ajungă pe țărm fără probleme.

Britanicii au fost depășiți numeric în conflictul de peste noapte, fiind doar trei ambarcațiuni engleze la 35 franceze, așa că au fost în cele din urmă alungați.

Două bărci britanice, Golden Promise și Joanna C, s-au întors în portul Brixham cu ferestrele sparte.

Echipajele britanice au povestit că au fost înconjurați de vasele franceze, iar pescarii au început să arunce cu pietre și obiecte metalice.

„Dorința noastră nu este de a-i opri pe britanici să pescuiască, vrem doar să aștepte până la 1 octombrie când începe și noi. Scoicile sunt un produs emblematic pentru Normandia, o resursă primară și o problemă extrem de sensibilă”, a explicat Rogoff.

De cealaltă parte, britanicii au descris incidentul drept ‘piraterie’, iar vorbind despre vasul scoțian care a lovit ambarcațiunile franceze, Mike Park, directorul executiv al Asociației Scottish White Fish Producers, spune că aceasta, ‘avea dreptul de a fi acolo. Vasele britanice pot intra în zona franceză, nu este ilegal. Nava își vedea de treburile ei, francezii au fost cei care au atacat’.

Conflictul dintre pescarii francezi și englezi a izbucnit în urmă cu 15 ani, dar acum cinci ani s-a ajuns la o înțelegere, după ce bărcile mari britanice au renunțat la a mai pescui în zonă, în schimbul altor drepturi. Totuși, în ultima perioadă francezii sunt nemulțumiți că ei au dreptul, potrivit legislației, să pescuiască doar în perioada 1 octombrie și 15 mai, în timp ce legislația britanică permite culesul de scoici pe tot parcursul anului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.