Un tânăr de 25 de ani, găsit mort în cartierul aviației
Un tânăr de 25 de ani, găsit mort în cartierul aviației
Ultima Ora Social

Video. Premieră în țară. Studenții Facultăţii de Ştiinţe Juridice Vasile Goldiș au reconstituit crima de la Lipova

Studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG, participanţi la reconstituirea crimei la Lipova, sub coordonarea conf. univ. dr. Pavel Palcu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, alături de care s-a aflat echipa judiciar-criminalistică, arată europeanul.eu

Studenți din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, anul IV, sub îndrumarea conf. univ. dr. Pavel Palcu, magistrat, procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, profesor al UVVG, au participat la reconstituirea crimei săvârșită, în orașul Lipova, jud. Arad, în luna martie.

Reconstituirea a avut ca speţă următoarele: „În dimineața zilei de 19.03.2019, în jurul orelor 11.00, pe fondul unei dușmănii existente între cei doi fraţi gemeni, în legătură cu moștenirea casei părintești, suspectul A.N. i-a aplicat o lovitură mortală cu cuțitul, în zona inimii celuilalt frate, victima A.S. în vârstă de 52 de ani – care deja avea intabulată jumătate din proprietate şi a venit să îşi exprime nemulţumirea în legătură cu faptul că plătea singur cheltuielile de întreținere, inclusiv curentul electric. Lovitura cu cuțitul aplicată victimei i-a provocat o leziune gravă penetrantă, care a determinat o puternică hemoragie internă. Victima a fost transportată de urgență la SpitalulOraşului Lipova, iar apoi când s-a încercat transferul la Spitalul Clinic Judeţean Arad, cu salvarea, deși s-a încercat resuscitarea acestuia, pe drum a decedat”.

La reconstituirea crimei, coordonată de conf. univ. dr. Pavel Palcu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, cadru didactic al UVVG, studenții Facultăţii de Ştiinţe Juridice au avut posibilitatea de a participa efectiv la acest caz. Astfel, studentul Dubeștean Răzvan a luat locul suspectului, studentul Ţica Daian a reprezentat victima, iar studenta Varvari Cosmina a luat locul matorului ocular.

De asemenea, din rândul studenților s-au ales şi martorii asistenţi, care au fost prezenţi la buna desfășurare a activității de reconstituire și evitarea unor disfuncționalități.

Conf. univ. dr. Pavel Palcu procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, cadru didactic al UVVG, a precizat: „Am procedat la refacerea artificială a evenimentului petrecut în lună martie anul curent, când inculpatul și-a omorât fratele geamăn. Am reconstituit în întregime faptele şi împrejurările mai ales că trebuia să verificăm atât declarația inculpatului, cât și declarația unui martor ocular. În final , inculpatul a recunoscut fapta, a dat relații concrete, iar în ceea ce priveşte calificarea juridică, va fi schimbată din omor calificat, în omor cu agravantă, prevăzută de articolul 77 litera H, disputa dintre cei doi fiind în legătură cu averea”.

„Ca de obicei, am avut studenții Facultăţii de Ştiinţe Juridice, pe post de martori asistenți, martori asistenţi calificați, care trebuie să vegheze la respectarea Codului de Procedură Penală”, a declarat conf. univ. dr. Pavel Palcu, procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

„Sub îndrumarea domnului profesor Pavel Palcu, am venit împreună cu colegii mei la reconstituirea crimei care a avut loc la Lipova. Art. 130 Cod de procedură penală prevede că organul de urmărire penală sau instanța de judecată, dacă găseşte necesar pentru verificarea şi precizarea unor date, poate să procedeze la reconstituirea la fața locului, în întregime, sau în parte, a modului şi condițiilor în care a fost săvârșită infracțiunea. Reconstituirea este o reproducere artificială a unor împrejurări a căror veridicitate trebuie verificată. Îi mulţumesc domnului profesor Palcu care mi-a dat șansa să particip la această activitate, având în vedere că tema mea de licență este chiar reconstituirea. Criminalistică este frumoasă din toate punctele de vedere şi foarte interesantă”, a subliniat studenta Soriţău Andreea, care îşi va susţine lucrarea de licenţă din reconstituirea unei crime.

„Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au participat la reconstituirea unui caz penal, împreună cu domnul procuror criminalist Pavel Palcu şi cu poliţiştii, criminaliștii şi avocaţii, care se ocupă de acest caz. Reconstituirea unei crime dintre doi frați din orașul Lipova. Noi studenții, am fost cei care am avut ocazia să vedem cum decurge o reconstituire, deoarece domnul procuror criminalist Pavel Palcu este și cadru universitar. Am mai participat împreună cu dânsul la astfel de activităţi, care pe noi, ca viitori practicieni, în domeniu, ne ajută foarte mult și ne face să vedem practic cum ar trebui să lucrăm pe teren atunci când vom profesa în acest domeniu”, a subliniat Paula Cismaş, studentă, anul IV, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG.

„Sunt mândră de colegii mei, dintre care îi amintesc pe Varvari Cosmina, Vas Bianca, Vlad Ilie, Călin Andreea, Soriţău Andreea, Cirin Bianca, Cenădan Radu, Poleac Alexandru, Meleg Denis Alexandru, Stănilă Bianca Patricia, Sebastian Horga, Tipei Teodora, Ţica Daian, Mandaji Raluca, Pantea Alexandru, Ştefănie Giorgiana, Furdea Cosmina, Dubeştean Răzvan, Betea Ionuţ, Paul Norbert, care au participat la reconstituirea unui astfel de eveniment, care deşi tragic, pentru noi a înseamnat o lecție în plus în ceea ce priveşte respectarea Codului de procedură penală ”, a precizat studenta Paula Cismaş, şefa anului IV, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG Arad.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.