Ultima Ora Politic Social

Video. Criză politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie. Miting de amploare la Chişinău

Mii de oameni participă, la Chişinău, la un miting de susţinere a ordinii constituţionale, în contextul deciziilor politice din ultimele 24 de ore. Liderul PDM Vlad Plahotniuc cere alegerea unui nou preşedinte, relatează publika.md.

”A încercat (n.r.: Dodon) să federalizeze ţărişoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze şi trebie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate şi alegerea unui nou preşedinte al Moldovei, din neamul nostru”, a spus Vlad Plahotni, în timpul mitingului.

Potrivit publika.md, la eveniment participă mii de moldoveni.Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului.Preşedintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federaţiei Ruse care se află în Chişinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomaţiei de la Moscova, scrie deschide.md.

Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă.În convorborea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanţarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, a cerut forţelor de ordine să nu încerce să blocheze activitatea instituţiilor statului, în contextul protestelor organizate duminică de Partidul Democrat.

Maia Sandu s-a adresat prin intermediul unei conferinţe de presă poliţiştilor, carabinierilor, instituţiilor penitenciare şi trupelor speciale.

„Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului şi învestit un nou Guvern, care trebuie să intre în funcţie şi să scoată ţara din criza politică. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a Republicii Moldova, e susţinut de majoritatea cetăţenilor şi de către prietenii noştri de peste hotare. Guvernul îşi va îndeplini atribuţiile şi acest lucru trebuie să se întâmple democratic”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, că se foloseşte de forţele de ordine pentru a împiedica tranziţia paşnică a puterii.

„Partidul Democrat vrea să folosească structurile de forţă pentru a arunca ţara în haos, petru a proteja un singur om: pe Plahotniuc”, a adăugat Maia Sandu.

„Ordinele pe care le dă acum Plahotniuc sunt ilegale. Nu puneţi în primejdie viaţa cetăţenilor noştri pentru un om care şi-a ieşit din minţi”, a transmis Maia Sandu, asigurând că locurile de muncă al angajaţiilor serviciilor de securitate nu vor fi puse în pericol.

„Atunci când pierzi puterea politică, trebuie să te retragi demn, nu să foloseşti cetăţenii ca scut. Asiguraţi eliberarea instituţiilor de stat, pentru ca noul Guvern să îşi poată începe activitatea”, le-a transmis Maia Sandu forţelor de ordine din Republica Moldova.

„Vă ordon să vă faceţi datoria faţă de ţară şi faţă de cetăţeni”, a concluzionat prim-ministrul.

Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluţie drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanşată de PSRM şi Blocul ACUM. „Clasa politică este compromisă pentru că nu au reşit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip, potrivit www.zdg.md.

„În aceste condiţii este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, explicat Pavel Filip.

„Mâine este o zi obişnuită în R. Moldova. Fac apel la calm şi reţinere, la respectarea legii şi ordinii constituţionale. Fac apel la politicieni să nu forţeze punerea în aplicare a acţiunilor care seamănă a lovitură de stat”, a afirmat Filip, care a transmis că va participa la manifestaţiile din PMAN.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM.

După ce a fost numit în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova prin intermediul unei hotărâri emise de CCM, Pavel Filip a decis dizolvarea Parlamentului.

„Se constată drept circumstanţă care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituţie”, se menţionează în comunicatul emis de CCM.

Deputaţii au organizat o nouă şedinţă duminică dimineaţă, în pofida hotărârilor emise de CCM care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă şi care au dus la suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului.

După încheierea şedinţei parlamentare, Zinaida Greceanîi, şefa Parlamentului, a convocat şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului, conform Unimedia.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.

„Un pas disperat pentru a profita de Curtea Constituţională, sub controlul Curţii Constituţionale, în scopul de a continua să uzurpare puterea. Singura cale de ieşire este mobilizare externă şi internă, presiune şi presiune grea uzurpatoram… ”, a declarat Igor Dodon prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook.

Preşedintele Igor Dodon a înnoptat aseară pe teritoriul ambasadei Federaţiei Ruse care se află în Chişinău. Mai exact, a dormit în hotelul ambasadei care se află pe teritoriul diplomaţiei de la Moscova, scrie deschide.md.

Publicaţia menţionată spune că preşeidntele moldovean a dormit pe teritoriul rus, în aceeaşi zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă.

În convorborea cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Igor Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruşi, dar că de la 1 aprilie finanţarea a fost oprită.

Dodon l-a întrebat pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, în data de 6 iunie, ce să facă mai departe, având în vedere finanţarea. La rândul său, Kozak i-ar fi i-a promis că va vorbi cu Vlad Plahotniuc, ca să-i dea lui Dodon bani pentru partid.

Interimatul va fi asigurat de prim-ministrul Pavel Filip, care este obligat să dizolve Parlamentul, conform deciziei CCM.

Duminică dimineaţă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat o sesizare depusă de către un grup de deputaţi privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

Astfel, CCM a decis că preşedintele Igor Dodon va fi suspendat din funcţie deoarece a refuzat deliberat să dizolve sâmbătă Parlamentul şi să stabilească data alegerilor anticipate, conform unei decizii CCM emise vineri.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituţională, pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se menţionează în comunicatul emis de CCM.

De asemenea, în hotărârea emisă duminică de CCM se stabileşte ca Pavel Filip să preia temporar atribuţiile preşedintelui, să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.

„În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exerciţiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a şi, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se menţionează în comunicat.

În urma suspendării din funcţie, preşedintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat şi se cere ajutorul comunităţii internaţionale.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenţionează să transmită pe cale paşnică puterea majorităţii parlamentare legitime şi guvernului legal. Şi aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament şi noul guvern format au fost susţinute de majoritatea cetăţenilor şi au fost recunoscute de partenerii noştri externi din Vest şi din Est. În această situaţie, noi nu avem o altă soluţie decât să ne adresăm comunităţii internaţionale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii şi/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent şi ieşirea la proteste paşnice”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.