Video. Cofondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat. I s-a retras azilul politic 1
Ultima Ora Externe

Video. Cofondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat. I s-a retras azilul politic

Cofondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat după ce a petrecut şapte ani în ambasada Ecuadorului de la Londra, potrivit informaţiilor transmise de poliţia britanică, citată de BBC.

„Julian Assange, 47, a fost arestat astăzi, joi, 11 aprilie, de către ofiţeri ai Serviciului de Poliţie Metropolitană la Ambasada Ecuadorului,” au transmis autorităţile.

Poliţiştii au precizat că l-au arestat pe Assange după ce „au fost invitaţi în ambasadă de către ambasador, după ce guvernul ecuadorian i-au retras azilul politic.” El a fost transportat la o secţie de poliţie din centrul Londrei unde va rămâne până să apară în faţa Tribunalului din Westminster.

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a spus că i-a retras azilul politic lui Assange, după ce acesta a încălcat în repetate rânduri convenţiile internaţionale.

Julian Assange se afla în ambasada Ecuadorului din 2012, după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia el ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.

Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică. El se teme că va fi extrădat în SUA dacă va fi arestat în Marea Britanie pentru a fi judecat privind publicarea de către Wikileaks a unor documente clasificate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.