Victorie pentru Iohannis în fața lui Carmen Dan. Subalternii ministrului de interne sunt loviți
Ultima Ora Politic

Victorie pentru Iohannis în fața lui Carmen Dan. Subalternii ministrului de interne sunt loviți

Curtea Constituţională a admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, tăind astfel super-puterile date de ministrul Carmen Dan polițiștilor, informează Adevărul. 

În sesizarea către CCR, Iohannis a precizat că legea a fost adoptată fără solicitarea avizului CSAT, deși acesta era necesar. În plus, legea a fost adoptată de Senat cu depăşirea termenului constituţional de adoptare tacită, cu consecinţa încălcării principiului bicameralismului.

Iohannis a mai criticat şi prevederea prin care poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care „aceasta încalcă dispoziţiile legale ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”. Sintagma „motive verosimile”, a atrans atenția președintele, nu este una clară și nici definită în cuprinsul modificărilor aduse actului normativ.

Șeful statului mai precizase că folosirea de către poliţist a dispozitivelor cu electroşocuri reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu scopul său prin raportare la Constituţie, având în vedere efectele pe care astfel de mijloace le pot avea asupra integrităţii fizice a persoanelor vizate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.