Verificări la sânge pentru candidații la europarlamentare. Se caută legături cu Securitatea 1
Ultima Ora Politic

Verificări la sânge pentru candidații la europarlamentare. Se caută legături cu Securitatea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis, joi, că a primit solicitare din partea Biroului Electoral Central (BEC) pentru a verifica 695 de persoane care și-au depus candidatura la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc pe 26 mai.  

„Biroul Electoral Central a transmis spre verificare la C.N.S.A.S. un număr de 695 de persoane (688 persoane propuse din partea partidelor politice şi 7 persoane candidaţi independenţi). Pentru un candidat a fost aprobată nota de constatare şi urmează a fi introdusă, la instanţa competentă, o acţiune în constatarea calităţii de colaborator al Securităţii”, a transmis, joi, CNSAS, într-un comunicat de presă

CNSAS a mai precizat că pentru un număr de 295 candidaţi se vor emite adeverinţe care să ateste că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.

În plus, pentru un număr de 382 candidați, persoane născute după data de 22 decembrie 1973, nu s-au efectuat verificări, iar pentru 17 candidați verificările sunt în curs de soluționare.

Pe 10 mai, CNSAS a făcut  precizări legate de procedură, în cazul dosarului privind stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu, la o zi după ce a decis trimiterea dosarului în instanţă şi după ce în presă au apărut informaţii pe această temă.

Potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea contine doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ.

Traian Băsescu a declarat pentru G4Media că își menține declarația din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea și nu a dat note informative. Noile informații de la dosarul fostului președinte nu pot fi făcute publice de către CNSAS până când dosarul va ajunge în instanță. Citeşte întreaga ştire:CNSAS, despre candidaţii la alegerile europarlamentare: Pentru un candidat a fost aprobată notă de constatare, alte 17 dosare sunt în lucru

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.