Va fi haos în Capitală. Taximetriștii au dat ultimatum Guvernului. Piața Victoriei va fi blocată
Ultima Ora Social

Va fi haos în Capitală. Taximetriștii au dat ultimatum Guvernului. Piața Victoriei va fi blocată

Taximetriștii avertizează că – dacă în ședința de astăzi Cabinetul Dancila nu adopta OUG care să scoată în afară legii Uber și Taxify – joi vor bloca Piață Victoriei și Bulevardul Kiseleff cu 5.000 de mașini aduse din întreagă țară, scrie ziare.com

„Coloana se va formă din față Guvernului, până la Casă Presei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, atât în București, cât și pe drumurile naționale, de unde vor veni coloane de mașini din toate regiunile.Dacă nici de această dată nu se va rezolva problema semnalată de noi, transportatorii rutieri autorizați de persoane, vom organiza un miting de amploare în fiecare săptămâna, în perioada următoare, când vor bloca Bucureștiul cu autocare, microbuze și taxiuri din întreagă țară”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Practic, taximatristii reprezentați de COTAR îi cer Guvernnului să adopte o OUG care, susțîn ei, ar rezolva problema pirateriei în branșă. Anterior, Vasile Ștefănescu a explicat pentru Ziare.com că nu i se pare normal că șoferii care fac rîde-sharig – cum ar fi cei de la Uber, Taxify (Bolt) – să câștige bani fără a fi nevoiți să plătească taxe și să se autorizeze, așa cum fac șoferii și firmele de taxi.

După un protest de amploare din februarie, la presiunea taximetristilor, Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică, pe 1 martie, un proiect de OUG potrivit căruia cine face transport de persoane fără a fi autorizat – exact așa cum sunt taximetriștii – va fi aspru amendat. Practic, aplicată în formă lansată în dezbatare publică, ordonanță ar putea duce la suspendarea activității Uber și Taxify, în România.

Din informațiile Ziare.com, în acest moment, în România, șoferii de Uber, spre exemplu, au posibilitatea să obțînă atestate și chiar licențe, dar pentru asta ar trebui să își înregistreze mașinile pe o firma.

Iar mulți dintre ei nu procedează în acest fel, ci își folosesc mașinile proprii sau chiar închiriază unele pentru a face transport de călători.Într-o poziție comună, Uber și Taxify au anunțat că susțîn îmbunătățirea legislației românești privind transportul de persoane, dar nu prin OUG. În plus, societățile au subliniat că în Parlament există deja un proiect de lege care ar urmă să aducă noi reglementări în transportul de persoane.

De altfel, Senatul a adoptat deja un proiect de lege care – dacă va trece și de Camera Deputaților – va obligă companiile că Uber și Taxify să se înregistreze fiscal în România. În plus, activitatea acestor societăți ar urmă să fie autorizată de Ministerul Transporturilor, în schimbul unei taxe de 50.000 lei. Mai mult chiar, societarile ar urmă să plătească, ulterior, anual o astfel de taxa.

Rămâne de văzut dacă proiectul de lege va apucă să își urmeze cursul sau dacă Guvernul Dancila va schimbă, între timp, legislația prin ordonanță de urgență. Cert este OUG cerută de taximetriști nu figura pe ordinea de zi a ședinței de guvern de marți. În plus, la începutul ședinței, premierul Viorica Dancila nu a amintit nimic despre adoptarea ordonanței.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.