Un român este cel mai bătrân bărbat din lume. Dumitru Comănescu are 111 ani și 7 luni 1
Social Ultima Ora

Un român este cel mai bătrân bărbat din lume. Dumitru Comănescu are 111 ani și 7 luni

Bucureșteanul Dumitru Comănescu (111 ani și 7 luni) este cel mai longeviv bărbat în viață al planetei, conform The Gerontology Research Group (GRG), informează Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), prin intermediul unui comunicat.

„Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai înalt nivel! Este incredibil! Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Va mulțumesc pentru urări și gândurile frumoase, va doresc multă sănătate și sper că dumneavoastră să mă depășiți!”, a spus bucureșteanul, citat de Agerpres.

La începutul anului, Guinness World Records stabilea că primii trei cei mai vârstnici bărbați în viață din lume erau japonezul Chitetsu Watanabe (născut pe 5 martie 1907), britanicul Robert Weighton (născut pe 29 martie 1908) și romanul Dumitru Comănescu (născut pe 8 noiembrie 1908). În numai câteva luni atât japonezul, cât și centenarul din Marea Britanie s-au stins din viață – acesta din urmă chiar joi, fiind bolnav de cancer.

„Dumitru Comănescu s-a născut pe 8 noiembrie 1908 la Provita de Jos, comună Draganeasa, județul Prahova. A fost inginer agronom și unul dintre cei mai valoroși fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Sisești. Inițial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroși matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Țițeica, pentru că apoi să își găsească vocația în domeniul cercetării plantelor.

A absolvit facultatea în 1933 și a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgica. Abia împlinise 86 de ani când s-a organizat la București un concurs pentru experți agricoli, domnul Comănescu s-a apucat de învățat și, din zeci de candidați, a luat locul 5 pe țară, așa încât și-a prelungit activitatea. Secretul longevității sale a fost și este dragostea pe care i-o oferă familia, fiii, cei trei nepoți și doi strănepoți”, precizează Centrul pentru Seniori.

window._taboola=window._taboola||[]; _taboola.push({ mode: ‘sc-in-article-newsteam’, container: ‘taboola-sponsored-in-article’, placement: ‘Sponsored In Article’, target_type: ‘mix’ });

Urmare a demersurilor CSMB, pe 29 iunie 2019 Dumitru Comănescu a fost declarat oficial de către Direcția pentru Evidență Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne „Cel mai vârstnic cetățean român al Municipiului București”.

„Centenarii sunt acei oameni care reprezintă pentru noi, tinerele generații, modele demne de urmat. Putem spune că, prin dumnealor, cei care au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și mai mult, avem șansă de a privi istoria în ochii lor, pentru că ei sunt eroii fără vârstă din prima linie a vieții!”, a declarat Alexandra Dobre, director general al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

CSMB menționează că Dumitru Comănescu s-a numărat printre centenarii care au transmis mesaje în cadrul campaniei „Viață la puterea 100”, adresată celor care au stat acasă.

În anul 2019, Dumitru Comănescu a fost premiat în cadrul Proiectului Vieți Centenare, derulat prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, cu suma de 5.000 lei și o plachetă onorifică drept „omagiu adus vieții și contribuției la dezvoltarea societății și a comunității Municipiului București și că o recunoaștere a respectului și prețuirii față de seniorii bucureșteni”. Până în prezent sunt 110 beneficiari ai Proiectului Vieți centenare, adresat tuturor seniorilor care au împlinit vârstă de cel puțîn 100 de ani și care au domiciliul stabil în București.

Recomandări

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.