Uluitor. Părinții, nevoiți să plătească taxă pentru a sta cu copiii în spital
Ultima Ora Sănătate Social

Uluitor. Părinții, nevoiți să plătească taxă pentru a sta cu copiii în spital

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, joi, că spitalul de pediatrie din Brașov impune o taxă de 80 de lei pe noapte pentru părinții care vor să stea cu copilul bolnav, dacă acesta are peste trei ani. El a afirmat că zeci de părinți nu își permit să rămână alături de copiii lor.

„Zilele acestea am dat peste un document care detalia cât trebuie să plătească cineva pentru a putea sta la spital alături de un copil bolnav care are peste 3 ani. Este vorba despre spitalul de pediatrie Brașov, iar suma se ridică la 80 lei/noapte. (…) Această situație este cu atât mai sensibilă cu cât în fața porților spitalului sunt zeci de părinți care sunt la telefon și spun cum nu vor rămâne alături de copii pentru că nu își permit. Astfel, copii chiar și în vârstă de 4 ani se trezesc după operații sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinților care sunt nevoiți să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical? Așa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurența, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, a scris, pe Facebook, Claudiu Năsui.

Deputatul USR detaliază serviciile promise de spital pentru această taxă de 80 de lei.

„Cum s-a ajuns la acest cost? Prima componentă pare o glumă: li se promit părinților trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume se poate servi unui adult pentru 2,33 lei per masă? O simplă supă la cutie de la supermarket este în medie 2,34 lei. Apoi, avem secțiunea de utilități. Dacă mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodată, avem o sumă de 35 de lei, pentru o persoană care stă în același salon cu pacientul pe care îl însoțește. Dacă e să ne uităm la consumul pe lună de energie al unei gospodării în România, vedem că 35 de lei este suma lunară plătită de o persoană (conform estimărilor World Energetic Council). Următorii 30 de lei pe zi bugetați sunt pentru dezinfectanți, în contextul în care o sticlă de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de soluție de curățat se poate achiziționa pe piață cu 50 de lei. Ultima cheltuială de pe listă este cea pentru spălătorie, mai exact 8 lei pe zi. Prețul pentru curățatul, spălatul și călcatul unui cearceaf la o curățătorie profesionistă în București este, în medie, de 7,9 lei. Să fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Brașov?”, a precizat Năsui.

El susține că zeci de părinți nu își permit să rămână alături de copiii lor.

„Această situație este cu atât mai sensibilă cu cât în fața porților spitalului sunt zeci de părinți care sunt la telefon și spun cum nu vor rămâne alături de copii pentru că nu își permit. Astfel, copii chiar și în vârstă de 4 ani se trezesc după operații sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinților care sunt nevoiți să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical? Așa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurența, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, a mai scris deputatul USR, pe Facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.