Paul de România, 75 de ani, nu va fi adus la pușcărie în România
Paul de România, 75 de ani, nu va fi adus la pușcărie în România
Justiție Ultima Ora

Ultima Oră. Paul de România, 75 de ani, nu va fi adus la pușcărie în România. Malta a respins cererea de extrădare

Paul de România care are de efectuat trei ani și jumătate de închisoare în România nu va fi extrădat din Malta, acolo unde a fost prins de polițiști după ce fugit din țară.

Paul de România este acuzat de corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.

În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale.

Prințul Paul de România, condamnat la 3 ani de închisoare, a fost depistat în Malta
Prințul Paul de România, condamnat la 3 ani de închisoare, a fost depistat în Malta

În timpul procedurilor din instanţa din Malta, au fost audiaţi un fost procuror francez, avocatul american al lui Paul de România, care a prezentat succesiunea de evenimente ce au dus la această ultimă cerere a autorităţilor române, în timp ce avocatul său maltez, Jason Azzopardi, a subliniat modul în care instanţele franceze au respins o cerere de extrădare similară, concluzionând că exista un „risc real” ca drepturile fundamentale ale lui Paul al Romaniei să fie încălcate. Textele originale ale acestor hotărâri franceze au fost prezentate ca probe.

În cele din urmă, magistratul Leonard Caruana a concluzionat că, pe baza tuturor probelor prezentate, dacă mandatul european de arestare ar fi fost executat, exista un „risc real” ca acesta să ducă la încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanei căutate. Prin urmare, instanţa a refuzat punerea în execuţie a mandatului.

Cu toate acestea, Paul al României va rămâne în arest preventiv timp de trei zile, până când procurorul general va decide dacă va face sau nu apel la această decizie.

Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a spus că va exista probabil o cerere scrisă de eliberare pe cauţiune până la expirarea acestui termen de apel.

Prinţul Paul locuieşte acum în Italia, dar a venit luna trecută în Malta pentru o conferinţă şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.