Uluitor: Kovesi nu are voie să vorbească, dar Atena 3 arată documente confidențiale din dosar
Ultima Ora Justiție

Ultima oră. Kovesi, din nou la audieri în urma dosarului deschis de Adina Florea

Fosta șefă a DNA, Laura Coduța Kovesi, a fost din nou chemată la audieri, pentru joi la ora 13:00, la Secția specială de investigare a magistraților, au declarat surse judiciară pentru G4Media.ro.

Procuroarea Adina Florea, cea propusă de Tudorel Toader la șefia DNA, i-a deschis două dosare penale Laurei Codruța Kovesi:

  • Dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa: deschis în urma unui denunț depus de fugarul Sebastian Ghiță, care o acuză că ar fi luat „mită” constând în plata a 68.000 de euro pentru aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, fugit în Indonezia ca să scape de închisoare. Kovesi a fost pusă sub acuzare pentru 3 infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.
  • Dosarul de la DNA Ploiești, în care Kovesi este urmărită penal pentru două infracțiuni: constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă.

Dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa

Procuroarea Adina Florea, adjuncta şefului Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general (PG), a declarat că acest dosar a fost deschis în decembrie anul trecut, în urma unui denunţ al fugarului Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD. Adina Florea este chiar procurorul de caz.

Potrivit declaraţiilor făcute pe 13 februarie la Europa FM de Laura Codruţa Kovesi, ea a fost pusă sub acuzare pentru 3 infracţiuni:luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.

Potrivit lui Kovesi, ancheta ar avea legătură cu aducerea în ţară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI.

La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.

”În ceea ce privește achiziționarea de servicii în domeniul transportului aerian pentru aducerea în țară a unui cetățean român, în anul 2011, condamnat într-un dosar penal și pentru care era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, vă informăm că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice. Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. În acest caz, a fost declarat câștigător operatorul economic S.C. ION ȚIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziționate au vizat transportul de pasageri, pe ruta București – Jakarta și retur. Semnarea contractului de prestare servicii și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 14.04.2011. Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011”, arăta IGPR într-un comunicat de presă pe 11 decembrie 2018.

A doua zi, Ghiţă a revenit cu precizări şi a susţinut că el ar fi plătit o parte din factura privind aeronava cu care a fost adus Popa de la Jakarta. Acum, acea plată ar fi considerată de procuroarea Adina Florea ca fiind „mită” pentru Kovesi.

„Poliţia Română nu minte cu nimic atunci când spune că a plătit integral factura emisă de către Ţiriac Air pentru cursa de Jakarta în valoare de 52.000 de euro. Nici eu, Sebastian Ghiţă, nu mint când spun că o firmă din Ploieşti a plătit, la rugămintea mea, 68.000 de euro, la cererea Laurei Kovesi, tot pentru aceeaşi cursă. Am explicat de ce se grăbea, precum şi faptul că o plată de peste 52.000 de euro făcută de Poliţie ar fi durat mult ca procedură şi ar fi avut nevoie de suplimentări bugetare”, a precizat Sebastian Ghiţă la România TV, pe 10 decembrie.

„O cursă Bucureşti-Jakarta durează 17 ore dus şi 17 ore întors. În total vorbim de 34 de ore de zbor. Costul închirierii unui avion GulfStream G200, precum cel folosit de către Ţiriac Air, este de 4.000 de euro pe oră. Aşadar, cu reduceri cu tot, cursa a costat peste 120.000 de euro. 52.000 de euro plătiţi de Poliţie, iar 68.000 de euro plătiţi la cererea Laurei Kovesi de către mine. Şi eu, şi Poliţia Română spunem adevărul. Doar doamna Kovesi minte, ca de obicei, prin omisiune. Sunt convins că procurorii de la Parchetul General vor face lumină şi vor găsi rapid adevărul. Facturile, ordinele de plată, jurnalele de bord ale avioanelor, toate acestea sunt probe şi au fost găsite de către procurori. Sunt mulţi martori care cunosc situaţia”, a mai spus Ghiţă în decembrie.

Potrivit lui Cozmin Guşă, cel care l-a vizitat recent pe Ghiţă la Belgrad alături de Dan Andronic, la dosar ar exista probe constând în fotografii, mailuri şi mărturii.

„Primul indiciu e legat de poze şi filmari care certifică că Ghiţă avea o relaţie personală cu Kovesi, ceea ce a fost negat de Kovesi. În al doilea rând, este vorba de un schimb de mailuri, unde i se cere lui Ghiţă să efectueze acea plata în interesul statului în contul Parchetului, legat de aducerea lui Popa din Indonezia. Apoi, sunt mărturiile foştilor şefi ai poliţiei române care au fost audiaţi de procurori, care au spus că doar au completat ce făcuse Ghiță pentru aducerea lui Popa, mimând o licitaţie, cerere de oferte”, a declarat Guşă pe 13 februarie la RTV, televiziunea fondată de Ghiţă.

La Realitatea Tv, Guşă a completat: „Subiectul este al aducerii lui Popa în țară și este legat de campania lui Traian Băsescu. Trebuia adus în țară ca să-l închidă pe Sorin Ovidiu Vîntu, de a realiza un joc politic pentru Traian Băsescu (…)În audierea de alaltăieri (12 februarie, prin videoconferinţă de la Belgrad – n.r.), Sebastian Ghiță a prezentat imagini, pe care eu le-am văzut cu o lună în urmă, în care Kovesi apare în casa lui în mai multe ipostaze, inclusiv filme. Or, Kovesi s-a tot dat peste cap că nu-l cunoaște pe Ghiță și că nu este apropiat al lui. De aici vine acuzația de mărturie mincinoasă (…)Foștii şefi ai Poliției au declarat că au plătit partea lor, după ce Ghiță a achitat partea Parchetului. Ghiță a prezentat mailuri prin care Kovesi solicita să fie acoperită cheltuiala în numele Parchetului (…)”, a declarat Guşă la Realitatea tv.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.