Ultima oră. Înscrierea elevilor din clasele a VIII-a la Evaluarea Națională 1
Ultima Ora Social

Ultima oră. Înscrierea elevilor din clasele a VIII-a la Evaluarea Națională

Ministerul Educației a creat panică în rândul părinților și al elevilor de clasa a VIII-a, care se pregătesc, în această perioadă, de examenele de la Evaluarea Națională. Înscrierile au început încă de luni, 3 iunie, dar în școli nu au fost trimise broșurile și formulare de înscriere.

Situația din perioada dedicată înscrierilor la Evaluarea Națională a fost sesizată în presă de un director de școală. El atrăgea atenția că în școli nu au ajuns fișele-model și nici broșurile de admitere. Înscrierile se fac chiar în această perioadă, între 3 și 7 iunie, dar părinții și elevii nu știau cum să procedeze.

Acum, Ministerul Educației a fost obligat să vină cu precizări legate de înscriere. Mai ales că prima probă e programată curând, mai exact pe 18 iunie.

Ministerul Educației a trimis un comunicat de presă în care vine cu lămuriri legate de înscrierea la Evaluarea Națională.

Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională se realizează în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 4, din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010 – 2011, aprobată prin ordinul de ministru nr. 4.801/2010, valabilă, conform prevederilor ordinului de ministru nr. 4.813/2018 și pentru Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019„, precizează Ministerul Educației.

Ministerul subliniază că înscrierea se face automat, la secretariatele unităților de învățământ pe care aceștia le-au absolvit, dar numai între 3 și 7 iunie. Există, în acest sens, câteva precizări:

a) pentru candidații din seria curentă, înscrierea se face de către secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii;

b) pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia.

Așadar, Ministerul Educației subliniază faptul că nu se utilizează o cerere-tip pentru înscriere, înscrierea se face pe baza evidențelor școlii.

Mai mult, potrivit metodologiei, părinții elevilor care termină acum clasa a VIII-a nu trebuie să vină la școală pentru înscrierea elevilor la examenul de Evaluare Națională. Înscrierea se face pe baza evidențelor școlii.

Solicitări scrise se depun, potrivit Ministerului Educației, doar în cazul copiilor cu cerințe educative speciale, integrați în școlile de masă, precum și cei din învățământul special. Ei susțin Evaluarea Națională doar dacă părinții solicită în scris acest lucru.

Calendarul complet al Evaluării Naționale 2019:

  • 3 – 7 iunie  Înscrierea elevilor
  • 7 iunie 2019 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 18 iunie  Limba și literatura română – probă scrisă
  • 20 iunie  Matematica – probă scrisă
  • 21 iunie  Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 25 iunie  Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
  • 25 iunie Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
  • 26-28 iunie Soluționarea contestațiilor
  • 29 iunie Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.