TRECEREA LA ORA DE IARNĂ POATE FI ULTIMA DIN ȚARA NOASTRĂ. CÂND VOM COMUNICA DECIZIA COMISIEI EUROPENE
Ultima Ora Social

TRECEREA LA ORA DE IARNĂ POATE FI ULTIMA DIN ȚARA NOASTRĂ. CÂND VOM COMUNICA DECIZIA COMISIEI EUROPENE

TRECEREA LA ORA DE IARNĂ POATE FI ULTIMA DIN ȚARA NOASTRĂ. CÂND VOM COMUNICA DECIZIA COMISIEI EUROPENE

În declarația  politică, prezentată miercuri, 31 octombrie, sub titlul ,,Tocmai am trecut la ora de iarnă care poate fi ultima de acest fel în țara noastră. România va lua o decizie anul viitor pe care va trebui să o comunice Comisiei Europene“, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban aduce în discuție trecerea la ora de iarnă.

,,Este bine cunoscut faptul că omul este în comuniune cu mediul înconjurător, iar orice schimbare apărută în acest echilibru, poate avea influențe majore asupra stării  noastre biologice. Ritmul nictemeral este o adaptare a organismului uman la mediu, și reprezintă una dintre cele mai importante caracteristici ale omului, o trăsătură dobândită pe scala evoluției. Orice breșă ce se creează în acest bioritm poate duce la modificări patologice. De exemplu, ne amintim cu toții de fenomenul de ,,jet lag“ după călătorii lungi transatlantice“.

Ciprian-Constantin Șerban menționează în continuare: ,,Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă a fost instituită în urmă cu 40 de ani, fiind apoi reglementată printr-o directivă europeană din anul 2011. Prima propunere a fost expusă în timpul Primului Război Mondial de către astronomul George Hudson.  Motivul a fost unul de natură pecuniară, și anume economisirea consumului de energie electrică, deși astăzi eficiența sa este intens dezbătută. Numeroase țări din Uniunea Europeană, dar nu numai, au reclamat serioase probleme de adaptare la această schimbare anuală a orelor, subliniind că aceasta conduce la o agravare a diverselor patologii. La aceasta se adaugă și decalajele create în circulația feroviară și aviatică. Potrivit unui sondaj online derulat în Uniunea Europeană, 80% dintre participanți au declarat că își doresc să se renunțe la practicarea orei de iarnă.  România s-a aliniat acestor practici încă din 1932, împreună cu peste 100 de țări de pe mapamond. Surse medicale cu experiență afirmă că este nevoie de câteva zile pentru adaptarea la noua oră, uneori mai mult, aceasta în funcție de capacitatea de acomodare a fiecărui individ. Ora de iarnă este ora oficială legată de cea astronomică, acoperind perioada cuprinsă între lunile noiembrie și martie al anului următor. Pentru că mulți contestă eficiența acestor schimbări, Comisia Europeană a propus statelor membre să-și alegă singure dacă vor să rămână la ora de iarnă, sau la cea de vară. Conform acestei propuneri a Comisiei Europene, ultima schimbare de oră va avea loc pe 31 martie 2019, urmând ca fiecare stat să își comunice decizia“.

Ciprian-Constantin Șerban concluzionează: ,,Acest subiect este unul controversat, având în vedere că nu există dovezi certe asupra efectului nociv asupra sănătății, nici că ar produce schimbări semnificative în consumul de energie electrică. România va trebui să ia și ea anul viitor o decizie în acest sens, cel mai probabil așa cum s-a realizat și în Germania, printr-un chestionar online. Până atunci însă deja am trecut la ora iarnă, rămânând ca anul ce urmează, informați fiind, să luăm o decizie echilibrată în ceea ce privește alternanța dintre ora de vară și cea de iarnă“.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.