Traian Băsescu
Trăian Băsescu încercă să lămurească protestatarii cu privire la Legile Justiției
Ultima Ora Politic

Traian Băsescu explică Modificările la Legile Justiției.’Sunt corecte!’

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, dorește să aducă lămuriri, în special pentru cei care au protestat cu privire la Modificările aduse Legilor Justiției, deoarece modificările sunt corecte și necesare în opinia lui.

Traian Băsescu  îi îndeamnă pe toți criticii să citească legile și să nu se lase manipulați de cei care nu doresc o evoluție a sistemului judiciar din România.

Pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim!
Eu am citit!
Legile 303, 304 şi 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile şi plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiţia şi-a dobândit independenţa în relaţia cu politicul.
Aplicarea în practică a acestor trei legi pentru un timp îndelungat a arătat articole, şi chiar concepte, care trebuie modificate pentru ca justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca România să devină un stat de drept consolidat. Acesta este motivul pentru care unele articole şi concepte trebuie revizuite, ajustate, reformulate.
Cu certitudine, trebuie clarificate elemente precum:
-răspunderea magistraţilor;
-separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor;
-egalitatea de tratament în instanţa de judecată a procurorului şi avocatului;
-protejarea judecătorului de eventuale abuzuri ale procurorilor;
-creşterea şi consolidarea independenţei inspecţiei judiciare ;
-separarea activităţii profesionale a celor două secţii ale CSM etc.
Curtea Constituţională care are acum în analiză cele trei legi va retrimite unele articole înapoi la Parlament pentru a fi corectate, având în vedere ambiguităţile, stângăciile şi erorile de formulare ale unor articole.
O spun ca om care la terminarea mandatului declara “justiţia a făcut progrese enorme, dar încă este un drum lung până la o justiţie consolidată, credibilă şi predictibilă”.
Am citit şi am analizat cu creionul în mână modificările la cele trei legi, aşa cum ele au trecut prin Parlament. Cu certitudine, cea mai mare parte a modificărilor făcute sunt necesare şi aparent corecte. CCR ne va da şi verdictul de constituţionalitate până la sfârşitul lunii.
Dar pentru ca dezbaterea publică despre modificarea legilor de funcţionare a justiţiei să poată avea loc şi mai ales să fie o dezbatere cinstită, este esenţial să le citim şi să vorbim în cunoştinţă de cauză. Ar fi bine să dezbatem ştiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independenţei justiţiei. Altfel, riscăm să fim manipulaţi cu uşurinţă de cei care au interese ca justiţia să nu progreseze. Oricum, eu nu mai pot fi manipulat. Am citit”, scrie Traian Băsescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.