Tragedia de la Caracal demonstrează că polițiștii au fost îndepărtați de la realitățile din teren 1
E haos la Caracal. Pasează de la unul la altul: conducerea poliției este schimbată din nou
Ultima Ora Justiție Social

Tragedia de la Caracal demonstrează că polițiștii au fost îndepărtați de la realitățile din teren

Vasile Varga, deputat PNL: ”Tragedia de la Caracal demonstrează că polițiștii au fost îndepărtați de la realitățile din teren și rupți de munca operativă”

Intervenția tardivă a polițiștilor, în cazul cumplitei tragedii petrecute la Caracal și care ar fi putut salva viața tinerei de 15 ani, este cauzată și de modul în care succesivele reforme ale Poliției Române au transformat această importantă instituție a statului român. Atribuțiile existente în Poliție demonstrează, din păcate, că o mare parte dintre lucrători a fost ruptă de comunități și de realitățile din teren.

Până în 2005, agenții de poliție din mediul urban erau racordați la zona pe care o gestionau și puteau desfășura activități operative pe orice domeniu, făceau anchete în cazuri de mică amploare și participau la cercetări penale complexe, alături de colegii de la alte departamente. Cunoșteau date importante despre  familiile din comunitate, dar și despre activitatea economică a zonei și puteau oferi informații foarte utile în situații similare dramei de la Caracal. Astăzi, munca polițistului de proximitate se rezumă la activitate de prevenție, deloc lipsită de importanță, dar insuficientă pentru a cunoaște realitățile unei comunități.

Situația este identică și în mediul rural, acolo unde munca lucrătorilor dintr-un post de poliție se desfășoară între orele 8.00 și 16.00. Permanența este asigurată de patrule mobile, care acționează pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, și distanțe de 50-60 de kilometri. Eficiența unui astfel de mod de organizare este îndoielnică, cât timp polițistul nu mai are o legătură strânsă cu oamenii și comunitatea în care își desfășoară activitatea. Este relevant că, în județul Brăila, circa 75% dintre lucrătorii din mediul rural fac naveta, ceea ce amplifică desprinderea de la realitățile cotidiene dintr-un sat sau dintr-o comună.

După momentul Caracal, poate ar fi cazul să reflectăm și la faptul că poliția nu mai este militarizată sau la modul în care șefii de inspectorate de poliție și adjuncții acestora au fost transformați în simpli executanți, fără nicio putere de decizie în cauze penale. Toată activitatea operativă în domeniul judiciar, economic, pază și ordine, toată activitatea de cercetare penală se subordonează direct procurorului, astfel că niciun șef de inspectorat nu mai poate lua decizia unei intervenții rapide. Intervenție care poate salva vieți, așa cum s-ar fi putut întâmpla și la Caracal, acolo unde o copilă de 15 ani a fost ucisă cu poliția la poartă, în așteptarea unui ordin al procurorului, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Vasile Varga.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii