Polițiștii fac 79 de percheziții la contrabandiștii cu tutun
Polițiștii fac 79 de percheziții la contrabandiștii cu tutun
Ultima Ora Social

Traficul ilicit cu produse din tutun provenite din Republica Moldova înregistrează o scădere record în anul curent

 Potrivit datelor celui mai recent studiu Novel Research, ponderea țigaretelor provenite din țara noastră în comerțul ilicit din România, în anul 2019, a ajuns la 14%, comparativ cu 20% înregistrate în aceeași perioadă din 2018, ceea ce reprezintă o diminuare cu 6 p.p.

Datele au fost prezentate în cadrul celei de-a III-a ediții a Conferinței internaționale cu genericul „Împreună în lupta împotriva contrabandei cu țigarete și tutun”, urmată de Competiția Chinologică Internațională, ambele organizate de Serviciul Vamal, în or. Vadul lui Vodă.

La eveniment au participat reprezentanți ai marilor companii producătoare de tutun – Japan Tobacco International, British American Tobacco, Fhilip Morris și Imperial Tobacco, reprezentanți ai autorităților naționale abilitate cu funcții de prevenire și combatere a traficului ilicit cu țigarete, precum și ai autorităților vamale din 13 țări.

La deschiderea evenimentului, Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a subliniat importanța organizării anuale a Conferinței, care are rolul de a susține dezvoltarea cooperării internaționale în lupta contra comerțului ilicit de țigarete și a evocat necesitatea consolidării și intensificării eforturilor comune ale statelor din regiune în vederea eradicării contrabandei cu produse din tutun, menționând, totodată, că acesta constituie unul dintre obiectivele majore ale instituției și ale Guvernului Republicii Moldova.

În cadul Conferinței au fost discutate aspecte privind cooperarea transfrontalieră a administrațiilor vamale din regiune, iar Serviciul Vamal a prezentat cele mai substanțiale descoperiri și confiscări de țigarete, fiind remarcat faptul că activitatea antifraudă pe acest segment contribuie semnificativ la securizarea frontierelor.

Totodată, reprezentanții Serviciului Vamal al Republicii Moldova au relatat despre eforturile depuse și evoluțiile înregistrate de către autoritatea vamală moldovenească în domeniul combaterii traficului ilicit de țigări, în comun cu EUBAM, EUROPOL, OLAF etc.

Și pentru că scopul Conferinței constă în consolidarea capacităților serviciilor vamale în domeniu și preluarea celor mai bune practici internaționale, a fost organizată, în acest context, cea de-a III-a ediție a Competiției Chinologice Internaționale, cu participarea reprezentanților autorităților vamale din 13 țări precum Republica Moldova, România, Ucraina, Belarus, Estonia, Georgia, Polonia, Serbia, Germania și Marea Britanie, Letonia, Federația Rusă și Bulgaria.

În cadrul Competiției, echipele canine au concurat la patru probe, care au constat în căutarea și depistarea produselor din tutun, disimulate în lăzi, autoturisme și încăperi. La acest eveniment, țara noastră a fost reprezentată de către cele mai bune echipe canine ale Serviciului Vamal și  Poliției de Frontieră, care, alături de ceilalți participanți, s-au remarcat printr-o comunicare excelentă dintre patrupezi și inspectorii chinologi și au demonstrat rezultatele remarcabile pe parcursul întregii competiții.

În rezultatul derulării tuturor probelor și însumării punctajului acumulat, echipa canină a Poloniei a fost desemnată câștigătoarea Competiției, urmată de echipa Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care s-a clasat pe locul II, iar poziția a treia a fost ocupată de reprezentanții Georgiei.

Prezent la încheierea Conferinței, Directorul interimar al Vămii, Iurie Ceban, a apreciat interesul și angajamentul tuturor participanților față de lupta comună împotriva acestui flagel, menționând că Serviciul Vamal va desfășura și în viitor asemenea exerciții, care contribuie la realizarea obiectivului comun la nivel regional – asigurarea securității la frontiere și combaterea contrabandei transfrontaliere.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.