Document Bombă. Dăncilă și Teodorovici intră la Pușcărie. Au fost prinși
Ultima Ora Economic Politic

Teodorovici nu poate să explice de unde a scos creștere economică de 5,5% în 2019

Guvernul și-a bazat construcția bugetară pe cifrele ultra-optimiste ale Comisiei Naționale de Prognoză. Dar ipoteza unei creșterea economice de 5,5% pentru 2019, luată în calcul bugetar (situație identică cu 2018 când s-a anticipat eronat tot 5,5%) nu este realistă, spun toate instituțiile cu excepția guvernului.

Astfel, creșterea economică estimată la 5,5% în 2019, este considerată disproporționată în raport cu ceea ce se va obține la sfârșitul anului atât de economiștii din Consiliul Fiscal, cât și de cei care realizează prognozele Comisiei Europene și FMI. Practic numai guvernul PSD-ALDE susține prognoza lui Ghizdeanu.

Ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, se bâlbâie și nu poate explica de unde provine creșterea de 5,5%, atunci când este întrebat pe ce își bazează optimismul Darius Vâlcov. „Pe modul în care merge astăzi economia” este răspunsul sibilinic al ministrului de Finanțe

În schimbul unei explicații bazate pe argumente, Teodorovici reia teza din punctajul PSD care spune că orice alte cifre în afară de cele avizate de Vâlcov sunt false și nu s-au adeverit nici anul trecut, arată revista22.ro.

Realitatea este că estimarea creșterii de 5,5% în 2018, s-a dovedit a fi cea mai depărtată de ceea ce s-a obținut în realitate, ceva apropiat de 4%, așa cum prognozau de fapt CE și FMI, instituții care sunt în centrul atacurilor PSD-ALDE.

Vineri, când prezenta construcția bugetară pentru 2019, Teodorovici a spus jurnaliștilor: „Anul trecut știți că s-a spus în spațiul public că acea creștere economică va fi sub 4%”. Când i s-a atras atenția că așa și întâmplat, Teodorovici a reacționat nervos, susținând fără date, că în 2018 creșterea economică a fost de 4,4%, în condițiile în care Vâlcov anticipa la fel de optimist un 5,5%, la fel cum o face în prezent. De semnalat căprimele date semnal privind evoluția PIB în trim IV și pe întreg anul 2018 vor fi prezentate de INS de abia în martie, așa că afirmațiile lui Teodorovici nu reprezintă decât valoarea pe care ar vrea guvernul s-o prezinte ca fiind cea reală.

Miza o reprezintă deficitul bugetar și acceptarea construcției bugetare de către Comisia Europeană în baza faptului că nu se va depăși limita de 3% din PIB.

Consiliul Fiscal a arătat că scenariul de creștere economică ce fundamentează construcția bugetară apare drept excesiv de optimist, mai ales în contextul încetinirii preconizate a economiei zonei euro și probabilității în creștere de încheiere a fazei expansioniste a ciclului economic la nivel global, arată opinia transmisă marți de Consiliul Fiscal. Legat de contextul încetinirii economiei în zona euro, Italia a anunțat deja că a intrat în recesiune tehnică.

De asemenea, ultimele estimări ale Comisiei Europene arată pentru România o creștere economică de doar 3,8% în 2019. Prognozele FMI sunt chiar și mai puțin optimiste: 3,4%.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.