Bombă din Parlament pentru Dăncilă și Tăriceanu. Demisia de urgență. Gest incalificabil
Tăriceanu îi dă knock out lui Dăncilă. ”Dacă m-aș fi apucat să dau din casă”
Ultima Ora Politic

Tăriceanu o face praf pe Dăncilă. ”Fâlfâie tot felul de amenințări”

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Viorica Dăncilă e disperată că moțiunea de cenzură ar putea trece și încearcă să „fâlfâie” tot felul de amenințări asupra parlamentarilor PSD în cazul în care aceștia vor vota moțiunea.

„Calculele sunt făcute, însă după cum vedeți fiecare pare să aibă calculul lui. Dacă stau și mă uit, o văd pe doamna Dăncilă foarte disperată, își face curaj singură și pe de altă parte din discursul pe care l-a ținut ieri încerca să fâlfâie tot felul de amenințări, să le spunem așa, care ar plana asupra parlamerntarilor PSD în cazul în care votează moțiunea, ceea ce dovedește că pentru un număr de parlamentari din PSD votarea moțiunii este o opțiune. Dincolo de faptul că în momentul de față raportul majoritate-opoziție s-a schimbat, adică în momentul de față opoziția este mai numeroasă, strcit dacă numărăăm voturile din opoziție, există și această intenție manifestă a unor parlamentari PSD care sunt conștiernți de faptul că guvernarea s-a epuizat, să voteze moțiunea de cenzură. Eu am convingerea că mâine (joi-n.r) moțiunea de cenzură va trece”, a declarat Tăriceanu, în Parlament.

El a adăugat că se bazează la moțiunea de cenzură pe susținerea a 20 de parlamentari ALDE, cei care au și semnat documentul.

„Sunt o serie, șapte foști colegi din ALDE, care nu mai sunt membrii ALDE, care au plecat și nu mă interesează ce fac, dar probabil că aceștia sunt cei la care se referă doamna Dăncilă. 20, toți cei care au semnat, da, sigur (că vot vota moțiunea-n.r)”, a subliniat Tăriceanu.

Fostul președinte al Senatului a afirmat că ALDE nu vrea la guvernare și nu ar avea de ce să facă o propunere de prim-ministru.

„Nu am discutat acest lucru cu colegii. O să vedem dacă e cazul să facem o propunere. Dar având în vedere că intenția noastră e de a nu intra la guv, nu văd de ce ALDE ar trebui să facă o propunere de premier”, a conchis Tăriceanu.

Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată joi, în plenul Parlamentului.

Șapte membri ai CSM anunță, miercuri, într-un comunicat, că solicită plenului CSM și președintelui Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituțională, după înregistrările apărute în presă cu Viorica Dăncilă, care le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justiției în rămânerea la guvernare.

Cei șapte membri CSM arată că, pe 8 octombrie 2019, la o ședinţă a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Dancilă ar fi afirmat, între altele că miza rămânerii la guvernare a PSD “nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit.”

Totodată, cei șapte arată că discursul premierului pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și „stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția”.

„Referirea la “Secţia Specială” (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid.Aceste afirmaţii pot fi înţelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă şi a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare şi modul de numire a magistraţilor de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separaţiei puterilor în stat şi a independenţei Autorităţii judecătoreşti, astfel încât o reacţie promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenţei justiţiei, se impune cu necesitate”, mai transmit cei șapte membri CSM, în comunicatul de presă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.