Tăriceanu a decis. Va susține Guvernul Orban 1
Tăriceanu a decis. Va susține Guvernul Orban
Ultima Ora Politic

Tăriceanu a decis. Va susține Guvernul Orban

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că formațiunea pe care o conduce este dispusă să susțină Guvernul Orban, dar numai dacă sunt respectate unele criterii, cum ar fi ca Executivul să nu guverneze prin OUG pe Justiție și nealterarea cotei unice de impozitare.

„Aseară am avut o discuție cu parlamentarii ALDE pentru a ne contura poziția pe care o vom avea la întâlnirea cu delegația PNL. Mă aștept ca Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, să vină la o negociere pentru care noi deja am schițat condițiile pentru susținerea Guvernului. Am declarat că vom putea, dar nu necondiționat. Fără OUG pe Justiție, ca să respectăm rezultatul referendumului, chiar dzcă noi am votat împotrivă, menținerea cotei unice de impozitare, vreau să știu care sunt proiectele mari de infrastructură pe care urmează să se concentreze efortul bugetar al viitorului Guvern”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE spune că partidul nu va intra la guvernare: „Vom avea o perioadă în care eforturile noastre vor fi orientate către reconstrucția internă și accentuarea profilului ideologic al ALDE ca partid liberal, fără guvern”.

Tăriceanu a reafirmat că ALDE nu va vota un Executiv în care să fie partidul lui Traian Băsescu: „PMP, condus de turnătorul Petrov nu are ce să caute într-un guvern care are nevoie și de o curățenie morală”.

Pe e altă parte, USR a anunțat seara trecută că este dispus să renunțe la alegeri anticipate, dacă sunt respectate, de către noul Cabinet, criteriile cerute de formațiune.

Dan Barna a reiterat solicitarea către președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat Ludovic Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii Guvernului să includă și condițile USR-PLUS, altfel USR nu va mai vota noul Executiv în Parlament.

„Constatând lipsa de voință politică pentru declanșarea rapidă a unor alegeri anticipate, Alianța USR-PLUS reiterează posibilitatea de a acorda votul de învestitură unui guvern minoritar de tranziție, dar numai cu îndeplinirea anumitor condiții: Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local. Adoptarea inițiativei „Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români.Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență.”, au transmis reprezentanții Alianței USR-PLUS, într-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

La consultările de la Cotroceni și UDMR i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că, dacă se va decide un guvern din partea PNL, UDMR vrea ca acesta să se ocupe de bugetul pe anul viitor, de rectificarea bugetară pe acest an, să organizeze în mod cinstit următoarele trei alegeri și să nu guverneze prin OUG.

Sunt necesare minim 233 de voturi în Parlament pentru ca noul Guvern să poată fi învestit.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.