mures
Ultima Ora Justiție Politic Social

Târgu Mureș, 20 martie 1990: 5 morţi, 278 de răniţi… şi o mare tristeţe

În ianuarie 1990, comunitatea maghiară din România a cerut separarea şcolilor pentru minorităţi de cele cu predare în limba română. O lună mai târziu, 100.000 de etnici maghiari au protestat în tăcere la Târgu Mureş, cu lumânări şi cărţi, cerând drepturi speciale pentru învăţământul în limba maghiară.

mures

Pe 15 martie 1990 în mai multe oraşe din Ardeal s-a sărbătorit ziua maghiarilor de pretutindeni. Cu această ocazie s-au arborat drapelele Ungariei şi au fost schimbate unele inscripţii oficiale din limba română în limba maghiară. Românii au considerat că manifestările din acel 15 martie a avut o nunaţă ostentativă.

În data de 19 martie manifestanţi români au cerut în stradă demisia unor politicieni de etnie maghiară de la copnducrea consiliului judeţean. Seara, mai multe autobuzde au adus români din localităţile apropiate, Reghin, Hodac, Ibănești, Toaca etc. la Târgu Mureş. Câţiva români ajung la sediul UDMR intră în forţă şi bat tot ce întâlnesc în cale. Poetul maghiar Suto Andraş a fost lovit atât de tare încât a rămas fără un ochi.

A doua zi sunt aduşi din localităţile apropiate, cu diferite mijloace de transport, şi români şi maghiari.

Bomba interetnică a explodat pe 20 martie, când cele două tabere s-au luat la bătaie. Rezultatele confruntării: 5 morţi, dintre care doi români şi trei maghiari, 278 de răniţi, unii foarte grav, o biserică ortodoxă arsă, mai multe sedii de partide devastate.

Bătut chiar şi după ce a leşinat

mures

Mihăilă Cofariu, un români din comuna Ibăneşti, de pa Valea Gurgiului, avea 41 de ani când a ajuns la Târgu Mureş pentru a-i apăra pe români de unguri. Momentul în care a fost bătutu cu bestialitate a fost filmat şi fotografiat din Hotelul Grand. Chiar căzut pe jos, inconştient, mai multe persoane au continuat să-l lovească. Unul dintre agresori, identificat ulterior drept Ernő Barabás, l-a lovit de mai multe ori cu piciorul în abdomen pe Mihăilă Cofariu, care zăcea fără cunoştinţă. În scurt timp, imaginaea a făcut înconjurul lumii, dar sub explicaţia că un maghiar este bătut cu bestialitate de românii sălbatici. A durat ceva timp până când adevărul a ieşit la iveală, în sensul că totul a fost exact invers. Mihăilă Cofar a rămas cu sechele în urma loviturilor primate.

Ernő Barabás, condamnat la 10 ani de închisoare, în 1992, se ascunde în Ungaria.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.