Surpriză de la Guvern în cazul românilor care munceau cu ziua. Ce modificări legislative au avut loc
Ultima Ora Social

Surpriză de la Guvern în cazul românilor care munceau cu ziua. Ce modificări legislative au avut loc

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost modificată de Parlamentul României.

Prin acest proiect a fost extinsă la 180 de zile perioada în care zilierii pot presta servicii în domeniile silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, precum și în activitățile de cercetare dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, al institutelor, centrelor și stațiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa și al institutelor naționale, al instituțiilor de învățământ agricol și silvic. Până acum, muncitorii din aceste domenii erau limitați la 90 de zile pe an pentru același beneficiar și 120 de zile indiferent de numărul de beneficiari.

Deputatul buzoian social democrat Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură industrie alimentară și servicii specifice, comisie coraportoare în cazul acestui proiect legislativ, consideră că adoptarea proiectului este binevenită pentru agricultură, dar și pentru economia românească.

„Avem activități în domenii ca recoltarea de produse forestiere sau activitățile de după recoltare, domenii în care, de exemplu, sezonul începe în mai și se termină în octombrie. Agenții economici au nevoie de personal pentru o perioadă mai lungă de timp și era necesar să le oferim posibilitatea legală de-și desfășura activitatea în bune condiții. Și zilierii sunt avantajați în acest mod deoarece își vor putea extinde perioada de activitate, impactul social al proiectului fiind unul pozitiv”, a declarat deputatul Dănuț Păle.

De asemenea, deputatul buzoian a propus în timpul dezbaterii la Comisie ca și cei care își desfășoară activitatea conform codului 5520 din Clasificarea activităților din economia națională, tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa, să poată angaja prestatori de muncă necalificată cu caracter ocazional.

„Participarea copiilor la tabere este un element care contribuie foarte mult la dezvoltarea de comportamente sociale, la acumularea de cunoștințe practice, chiar și la crearea unor amintiri frumoase. Dar, pentru ca aceste tabere, care au caracter sezonier, să funcționeze în parametri optimi este nevoie de personal. De aceea am dorit ca unitățile care organizează tabere să poată angaja zilieri cu ajutorul cărora să își completeze nevoile de forță de muncă”, a arătat deputatul social-democrat Dănuț Păle.

Proiectul de Lege a avut o susținere aproape unanimă în Camera Deputaților. A primit 251 de voturi „pentru” și o singură abținere”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD, Dănuț Păle.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.