Statistică. Managerii de firme noi, din ce în ce mai mulți cu studii superioare 1
Statistică. Managerii de firme noi, din ce în ce mai mulți cu studii superioare
Ultima Ora Social

Statistică. Managerii de firme noi, din ce în ce mai mulți cu studii superioare

Majoritatea firmelor nou create sunt înfiinţate de manageri care au un nivel de educaţie liceal şi universitar, aceştia reprezintă 58,2% din totalul celor care au pus bazele unei noi afaceri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Peste o treime dintre aceştia au între 30 şi 39 de ani, mai notează autorii analizei.

În anul 2017, proporţia fondatorilor/managerilor întreprinderilor nou create, cu vârsta mai mică de 30 de ani are o creṣtere de 8,4 puncte procentuale faṭă de anul precedent, celelalte grupe de vârstă prezentând uşoare variaţii a ponderilor faţă de situaţia din anul 2016.

Fondatorul sau managerul are, în general, un nivel educaţional superior, remarcă studiul, care menţionează faptul că este vorba despre o evoluţie ce se accentuează în ultimii ani.

Concret, distribuţia întreprinderilor în funcţie de nivelul educaţional al fondatorului prezintă o schimbare structurală între perioadele 1995-2000 şi 2001-2017.

Până în 2001 ponderea întreprinderilor nou create de întreprinzători cu nivel educaţional primar era de aproximativ 5%, nivelul de educaţie profesional (vocaţional) era de aproximativ 30%, nivelul de educaţie gimnazial aproximativ 40% şi nivelul liceal şi universitar în jur de 25%.

Din anul 2001 nivelul primar şi cel vocaţional reprezintă împreună o pondere de 20%, cel gimnazial până în 40%, reducându-se în ultimii ani, iar nivelul liceal şi universitar aproximativ 40%, în ultimii ani depăşind 55%, potrivit publicaţiei citate.

Statistică. Managerii de firme noi, din ce în ce mai mulți cu studii superioare 2

 

Fondatorii cu studii liceale şi universitare sunt mai ales în firmele localizate în regiunea Bucureşti-Ilfov în anul 2017.

În privinţa calificării noilor patroni, până în anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor care susţineau că sunt “muncitori necalificaţi” înainte de a crea o nouă întreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora până la nivelul de aproximativ 50%, în paralel cu creşterea ponderii celor ce provin din “muncitori calificaţi” sau “profesii tehnice”.

Statistică. Managerii de firme noi, din ce în ce mai mulți cu studii superioare 3

În anul 2017 se observă din nou o creştere accentuată la categoria “muncitori necalificaţi”, precum ṣi o uṣoară descreṣtere la “muncitori calificaţi”. Toate celelalte categorii prezentând scăderi comparativ cu anul anterior.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.